Ver weg van het klassieke toerisme ontvangen Brusselaars gasten in hun eigen huizen en tuinen. BRUZZ bezocht deze gastvrije stadsgenoten en dook meteen ook in de verhalen van de avontuurlijke reizigers die ze ontvangen. Vandaag: boer Frédéric op boerderij Vert d’Iris in Anderlecht.
©
JP / BRUZZ
| Gabriella en Frédéric in gesprek aan tafel onder de pruimenbomen.
Gastvrij Brussel (4): kennis uitwisselen op de boerderij van Frédéric
Waar zijn we?
We zijn bij: Frédéric Morand (58) op boerderij Vert d’Iris in Anderlecht
Hij krijgt bezoek van: Gabriella Najarro (35) uit Peru
Ze ontmoetten elkaar via: WOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms)
De gast komt hier: Een maand overnachten in een caravan op het landgoed. Ze helpt met oogsten, fruit inmaken of drogen, koken en werken op het land.
Nadat hij eerst alle ins en outs van de landbouw had leren kennen als onderzoeker en projectcoördinator van Europese projecten, begon het bij Fransman Frédéric steeds meer te kriebelen om zelf de vingers in de aarde te steken. Zo'n twintig jaar later gooide hij het roer om en startte de biologische boerderij Vert d'Iris in Anderlecht. “Ik wilde eindelijk zelf gaan doen waar ik al die jaren voor pleitte,” zo zegt hij zelf.
Vandaag hangen de pruimentakken over de tafels waar stagiaires en vrijwilligers samenkomen tijdens de pauzes, maar dat was niet altijd zo. De afgelopen decennia is hard gewerkt om de grond vruchtbaar te maken en groenten, fruit en kruiden te telen.
Naast telen heeft de boerderij nog een aantal andere activiteiten die goed passen bij een boerderij aan de rand van de stad zoals educatie en voorlichting, het ontwikkelen en verkopen van plantenbakken van gerecycleerd plastic, conservering van groente en fruit en compostverwerking. Ook ontvangt de boerderij gasten in 'tiny houses' en caravans.
Vert d’Iris werkt sinds de start van de boerderij met WWOOF’ers: internationale vrijwilligers die in ruil voor kost en inwoning meewerken op een boerderij en zo kennis opdoen over biologische landbouw. 'WWOOF' staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms en is hét platform dat mensen samenbrengt rond biologisch eten en regeneratieve landbouw.
In Brussel is er maar één adres dat WWOOF’ers host: Vert d'Iris. Daar lopen, naast verschillende stagiaires, ook vier internationale vrijwilligers rond. Eén onder hen is Gabriella uit Peru. Ze belandde in België via een Erasmusprogramma en studeert af in een opleiding rond duurzame voedselsystemen.
Gabriella blijft de hele maand augustus in Anderlecht en wil zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen. Terug in Peru wil ze deze ervaring voortzetten. "Ik wil graag meer ervaring opdoen in de voedingssector, bij een klein of groot bedrijf in Peru." En wie weet zet ze daarna haar kennis daarna wel in voor de boeren in Peru: "Ik droom ervan om als ondernemer aan de slag te gaan. Op het platteland ontbreekt het vaak aan kennis en inzicht over hoe je oogst kunt bewaren of verwerken."
Ook bij Vert d’Iris verdiept Gabriella zich in het conserveren van groenten en fruit. Ze experimenteert onder meer met kleine gele pruimen, die ze zelf heeft geoogst. “Ik zocht uit hoe lang je ze moet drogen en bij welke temperatuur je de smaak en het aroma behoudt, terwijl je zo weinig mogelijk energie verbruikt."
Kruisbestuiving
Frédéric haalt twee weckpotten tevoorschijn: één met schijfjes gedroogde appel en één met dunne plakjes gedroogde courgette. Het zijn geliefde snacks tijdens schoolbezoeken of activiteiten met kinderen. “Ze zijn meestal niet zo dol op courgette, maar op deze manier is het net wat speelser en lusten ze het wel,” zegt hij. Een eerdere lichting stagiairs kwam op het idee om er kruiden en specerijen aan toe te voegen. Het resultaat? Een soort gezonde variant op de klassieke aardappelchips – maar dan niet gefrituurd en zonder zout.
En dat toont precies waar WWOOF zo goed in is: het maakt ontmoetingen mogelijk die voor een kruisbestuiving zorgen. Gabriella keert huiswaarts met nieuwe ideeën en vaardigheden. En tegelijkertijd blijft haar inbreng – net als die van vele stagiairs en vrijwilligers voor haar – ook hangen op de boerderij.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , De zomer van BRUZZ , Gastvrij Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.