| Uitzicht over Molenbeek.

Molenbeekse huiseigenaars krijgen drie maanden extra om woonpremie aan te vragen

Jasmijn Post
© BRUZZ
21/02/2024

Slechts 4.400 huiseigenaren in Molenbeek hebben een gemeentelijke woonpremie aangevraagd, terwijl 14.000 er recht op hebben. Daarom geeft de gemeente Molenbeek huiseigenaars drie maanden exrtra de tijd om de premie aan te vragen.

Afhankelijk van het kadaster hebben Molenbekenaren recht op een gemeentelijke woonpremie van tussen de 150 en 400 euro. In de gemeentebegroting is ruim twee miljoen vrijgemaakt voor die premies. Voorlopig is echter slechts 1,3 miljoen opgevraagd, legt gemeenteraadslid Dirk De Block (PVDA/PTB) uit.

Dit komt doordat de gemeente de premie niet automatisch toekent. Dat werd wél zo aangekondigd toen de premie gestemd werd, maar dat bleek technisch voorlopig niet mogelijk. Huiseigenaren moeten dus zelf een aanvraag indienen voordat ze toegang hebben tot deze gemeentelijke premie.

Flyeractie

PVDA/PTB hekelt het gebrek aan inspanning van de PS-MR meerderheid om de Molenbeekse bevolking te informeren hierover.

"Het is duidelijk dat de gemeente te weinig heeft gecommuniceerd," zegt De Block. "De Facebook-posts via 'I like Molenbeek' hebben heel weinig likes of shares ontvangen. Er is zelfs geen herinnering gepubliceerd in het januarinummer van Molenbeek Info. Terwijl dat wel was beloofd in december, toen we het gebrek aan communicatie aankaartten," gaat De Block verder.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond heeft De Block voorgesteld om de termijn voor het indienen van de aanvragen te verlengen met drie maanden. Ook zijn verzoek om met een flyeractie de bevolking op de hoogte te brengen , is aangenomen.

Gemeentelijke premie

Als eigenaar van een woning betaal je belastingen aan het Gewest en de gemeente. Het bedrag dat huiseigenaren aan hun gemeente betalen, verschilt. Hoewel sommige gemeenten hetzelfde bedrag rekenen voor alle huiseigenaren, koos Molenbeek voor een aangepast systeem om pijn van de verhoging op de opcentiemen te verzachten.

De Molenbeekse meerderheid keurde in februari 2023 een woonpremie goed. Daarin werd afgesproken dat huiseigenaren die zelf in de gemeente wonen, steun krijgen. Zo’n zeventig procent van de eigenaars woont zelf niet in Molenbeek. Via belasting leveren zij toch een bijdrage aan de gemeente. Voor de dertig procent eigenaren die wél in de gemeente wonen, is een premie voorzien.

Automatische overschrijving

Nu ministers Bernard Clerfayt (Défi) en Sven Gatz (Open VLD) een ordonnantie klaar hebben die lokale besturen toelaat om binnen de gemeente de opcentiemen aan te passen naargelang de wijk, het type gebouw, de oppervlakte van het gebouw of het kadastraal inkomen, wil Molenbeeks schepen Georges Van Leeckwyck (MR) opnieuw het gesprek aangaan met Brussel Fiscaliteit om te zien of een automatische overschrijving van de premie in de toekomst mogelijk is.

"De geesten zijn nu dus gerijpt," becommentarieert gemeenteraadslid Maarten Bijnens (N-VA), die daar eerder al om vroeg in een motie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , woonpremie , Molenbeek , huiseigenaren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni