Studenten roepen op tot nieuw protest aan ambassade van Israël woensdagavond

© Belga
29/05/2024

De Brusselse studenten van de bezettingen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) roepen in een gezamenlijk statement op sociale media op tot een nieuw grootschalig protest aan de Israëlische ambassade woensdagavond.

De studenten zijn geschokt over "het politiegeweld en de repressie aan de Zionistische ambassade" van dinsdagavond, en stellen dat ze "het volledige recht en de plicht hebben" om harder op te treden voor Palestina.

Tijdens een spontane actie van verschillende pro-Palestijnse organisaties en studentenbewegingen dinsdagavond, waarbij al naargelang de bron tientallen tot honderden mensen aanwezig waren, besloot de politie het waterkanon in te zetten, traangas te gebruiken en wapenstokken boven te halen om de betogers uiteen te drijven.

Volgens de manifestanten heeft de politie zonder waarschuwing geweld gebruikt, al meent Ukkels burgemeester Boris Dilliès dat er gevraagd werd om de betoging op te breken. Die "poging tot de-escalatie" viel volgens de burgemeester in dovemansoren. "Daarom heb ik de politie toestemming gegeven om de demonstranten uiteen te drijven."

Volgens de manifestanten verliep de betoging initieel vreedzaam en heeft de politie "zonder reden en waarschuwing de aanval ingezet" op de studenten.

Vol in het gezicht geraakt

Daarbij werd ook een VUB-studente vol in het gezicht geraakt door het waterkanon. Vera Sophia wordt woensdagochtend geopereerd. "Dankzij de goede zorgen van omstaanders ben ik meteen in veiligheid gebracht. Mijn gezicht was helemaal opgezwollen. Omstaanders hebben me weggebracht en de ambulance gebeld", stelt ze. De studente zal klacht indienen.

De studentenbezettingen menen dat het "gewelddadige optreden" van de politie "de beslissing rechtvaardigt om te blijven vechten". "Zij die traangas en waterkanonnen inzetten tegen vreedzame betogers zullen nooit aan de juiste kant van de geschiedenis staan", aldus de studentenbezettingen, die aangeven dat ze "het recht en de plicht hebben" om hun acties uit te breiden voor Palestina.

De spontane actie zal plaatsvinden om 18.00 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving , Palestina , Ambassade Israël , Boris Dilliès , Ukkel , pro-palestijnse actie , pro-palestijnse manifestatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni