Eén slachtoffer overleden na schietpartij op Stalingradlaan, daders vluchten op scooter

© Belga - BRUZZ
20/05/2024
Updated: 20/05/2024 14.41u

Twee daders op een scooter hebben zondagavond kort na 23 uur het vuur geopend in de richting van een café in het centrum van Brussel. Twee mannen op het terras liepen daarbij schotwonden op, een van hen is maandag bezweken aan zijn verwondingen. De daders sloegen nadien op de vlucht, zo meldt het parket van Brussel.

Een van de mannen die zondagavond gewond raakte bij een schietpartij op de Stalingradlaan in Brussel, is aan zijn verwondingen overleden. Het gaat om een man van 28 jaar, aldus het parket.

"Gisterenavond, om 23.12 uur, werd de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene op de hoogte gebracht van schoten die hadden plaatsgevonden op de Stalingradlaan, op het terras van een café," zegt parketwoordvoerder Martin François. "Bij aankomst troffen zij twee mannen aan met schotwonden. Een van hen was bewusteloos en ernstig gewond. Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis overgebracht, waar de ernstig gewonde persoon is overleden. Het gaat om een man van 28 jaar."

"Volgens de eerste bevindingen zouden twee daders op een scooter het vuur hebben geopend in de richting van het etablissement en onmiddellijk daarna zijn gevlucht," gaat de woordvoerder verder. "De politie heeft onmiddellijk een uitsluitingszone ingesteld en het parket van Brussel werd op de hoogte gebracht. Een onderzoeksrechter werd aangesteld en is ter plaatse afgestapt, met de magistraat van dienst van het parket, het lab van de federale politie en een ballistisch deskundige. Ook werd een wetsdokter aangesteld."

Het onderzoek is toevertrouwd aan de federale gerechtelijke politie, zo geeft het parket nog mee. "Het onderzoek loopt om de exacte omstandigheden van de feiten te achterhalen en de daders te identificeren. In het belang daarvan zal het parket van Brussel geen verdere commentaar geven."

Op het terras

Op beelden van maandagochtend is te zien dat de gevel van café Al Massirat op de hoek van de Stalingradlaan en de Fonteinstraat beschadigd is.

"Dit is echt niet de gewoonte in deze buurt, we hebben nog nooit zoiets meegemaakt," zo zegt buurtbewoner Khalid Bouazza aan BRUZZ. Hij werd zondagnacht gewekt door de komst van de politie: "Ik heb zelf niets gehoord van de schietpartij, maar ik heb links en rechts wat gepraat." Bouazza heeft ook de video gezien die online circuleert: "Daarop zie je een van de slachtoffers die werd geraakt."

Volgens Bouazza zijn de slachtoffers geen bekenden in de wijk: "Het zijn geen mensen van hier. De mensen van het café kennen hen niet, en in deze buurt kent iedereen elkaar."

'Gebrek aan veiligheid'

De buurtbewoner zegt dat de Stalingradwijk sterk verandert de laatste jaren: "Er heerst hier een gebrek aan veiligheid. Het wordt tijd dat de politici wakker worden en iets doen, want ze hebben deze wijk aan zijn lot overgelaten. Sinds de werken van start gingen (voor de metro, nvdr) is hier niets meer."

De schietpartij doet erg denken aan een moordaanslag in de Joseph Brandstraat in Schaarbeek eind april. Toen werd ook een man neergeschoten op het terras voor een café, het slachtoffer overleed later. De federale politie is nog steeds op zoek naar getuigen van dat incident en kennissen van het slachtoffer.

Interactieve kaart met 24 schietincidenten in Brusselse gemeenten in februari-maart-april 2024.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni