Tweehonderd EU-medewerkers voeren liggend actie voor Palestina

CD
© BRUZZ
30/05/2024

Zo’n tweehonderd medewerkers van de Europese instellingen hebben donderdag actie gevoerd voor de Europese Commissie. “Het is moeilijk onpartijdig te zijn als het om genocide gaat”, klinkt het.

Gedurende vijftien minuten lagen de EU-ambtenaren op de grond, in complete stilte tussen het Justus Lipsius-gebouw en het Berlaymont-complex. Sommigen hielden bordjes vast met slogans als 'staakt-het-vuren nu', maar ook met namen en foto's van kinderen die recent om het leven kwamen. Hier en daar lag een onthoofde pop "om te visualiseren wat er momenteel in Palestina gebeurt".

"Er is veel frustratie", zegt Manus Carlisle, medecoördinator van de actiegroep 'EU staff for immediate ceasefire', "en dan druk ik me nog zacht uit. Frustratie vooral over het gebrek aan actie van onze politieke en administratieve leiders om vrede te bepleiten en als bemiddelaar voor vrede op te treden. Want dat zou de rol van de EU moeten zijn. Daarom zijn we hier vandaag."

Volgens Carlisle moeten EU-ambtenaren zich aan een aantal strikte regels houden, waaronder loyaliteit aan de instituties en onpartijdigheid. "Maar we hebben ook vrijheid van meningsuiting. We willen duidelijk maken dat het moeilijk is om onpartijdig te zijn als het om genocide gaat. We zijn loyaal aan de instellingen omdat we opkomen voor de principes waarop deze instellingen zijn gebouwd: vrijheid, mensenrechten en menselijke waardigheid."

Israëlische ambassade

Om 18 uur donderdagavond wordt opnieuw actie gevoerd aan de Israëlische ambassade, voor de derde dag op rij al. Met hoeveel de actievoerders zullen zijn, is nog niet duidelijk. Op de VUB vindt een andere actie plaats, waardoor studenten mogelijk daar zullen blijven.

Ook aan de ULB was een actie gepland, maar die werd afgelast. Er werd opgeroepen om in de plaats daarvan naar het protest aan de ambassade te gaan. De studenten zullen in groep vertrekken vanaf de universiteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , europese instellingen , Europese Unie , Palestina

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni