De uitbater van Pavillon Rauter in het gelijknamige park in Anderlecht heeft de handdoek in de ring gegooid. De aanwezigheid van drugsdealers maakt het volgens hem onmogelijk om er verder te gaan met activiteiten. "Dit is een territoriumstrijd en de drugsdealers hebben gewonnen." Ook zomerbar Tipi aan de vijvers van Neerpede kampt met vandalisme en diefstal.

©
| Het paviljoen in het Rauterpark in Anderlecht
Uitbater cultuurcentrum in Anderlecht gooit handdoek: ‘Drugsdealers hebben gewonnen’
Bijna twee jaar geleden opende Paulo Rocha de deuren van Pavillon Rauter in het parkje tussen de Bergensesteenweg en de Wayezstraat. Met zijn vzw Terra Brasil organiseerde hij allerlei culturele en sportieve activiteiten voor de buurt, van optredens tot dansworkshops. Daar is nu een einde aan gekomen.
“We hebben tijdens ons engagement stevige banden opgebouwd met buurtbewoners, artiesten en buurtverenigingen. Onze ontmoetingen en projecten hebben bijgedragen aan een sterkere sociale cohesie,” zegt Rocha. “Maar jammer genoeg kunnen we vandaag onmogelijk verdergaan met onze activiteiten door de aanwezigheid van drugsdealers.”
Eerder dit jaar heeft Rocha het centrum al eens twee weken moeten dichthouden. “De drugsdealers hebben het terras ingepalmd. Ze verkopen en gebruiken drugs,” zei hij toen aan BRUZZ. “Het was onmogelijk om klanten te ontvangen in die omstandigheden.”
Intussen is de situatie alleen maar verergerd. Rocha sprak de dealers geregeld aan en vroeg hen om respect te hebben voor de omgeving. "Ik vroeg hen om hier niet te roken en te verkopen. Ik gaf hen de boodschap om hun leven niet te vergooien, waarop zij antwoordden: 'Dit is onze wijk.'"
'Territoriumstrijd'
De jongeren die rond Pavillon Rauter voor problemen zorgden, begonnen zich volgens Rocha steeds agressiever te gedragen. "Je moet weten dat die bendes alleen de kleintjes de straat op sturen. Ik heb het over gasten van 12 tot 17 jaar. Eerst begonnen zij met kleine dingen te gooien, eieren enzovoort, maar dat werden dan stenen."
Afgelopen weekend kwam het zelfs tot een vechtpartij en werd het gebouw beklad met graffiti. In de tags werden onder meer doodsbedreigingen geuit aan het adres van Rocha.
"Dat maakt me natuurlijk bang. Door het geweld kunnen we de veiligheid van onze leden en bezoekers niet meer garanderen,” aldus Rocha. “We staan machteloos tegenover deze problematiek. We willen wel helpen, maar we zijn er niet om politie of opvoeder te spelen.”
“Dit is duidelijk een territoriumstrijd en de drugsdealers hebben gewonnen. We hopen dat de gemeente snel maatregelen neemt om de veiligheid en de rust te herstellen,” zegt Rocha nog.
Zomerbar dicht
Ook Bruno Tellier van La Fourmilière, een cultureel café in Anderlecht, hoopt op steun van de gemeente. Hij is de uitbater van zomerbar Tipi aan de vijvers van Neerpede, maar die moest bijna drie weken geleden de deuren sluiten.
“We waren nog maar één dag open. We hadden alles opgesteld en de dag nadien mochten we alles weer inpakken,” vertelt Tellier. Hij was genoodzaakt te sluiten door een grote diefstal in de zomerbar. “Dieven hebben alle elektrische kabels en installaties meegenomen, in totaal ter waarde van 6.000 euro. Het is al de tweede diefstal en op die manier kunnen we niet verder.”
Tellier stapte naar de gemeente en sprak verschillende leden van het college aan in de hoop een oplossing te vinden. Zo wil hij bewakingscamera’s installeren, maar hoopt hij daarvoor steun te vinden bij het gemeentebestuur. “Alleen kunnen wij zo een kost niet dragen, daarom hebben we de gemeente om hulp gevraagd, maar we hebben nog geen enkel antwoord gekregen.”
'Niet meest dynamische gemeente'
“Dat is jammer, want Anderlecht is niet bepaald de meest dynamische gemeente,” gaat Tellier verder. De vijvers van Neerpede staan niet bekend om drugsproblemen, al is er volgens de uitbater van de zomerbar wel een indirecte link. “De laatste vijf jaar zien buurtbewoners hier een evolutie waarbij er ’s avonds meer mensen rondhangen. Er is de laatste tijd ook meer vandalisme. En de gemeente is nu al een tijdje volop gefocust op de buurten met drugsproblemen, waardoor andere wijken in de steek worden gelaten.”
“Ik heb nog hoop, maar als ik geen oplossing vind in samenwerking met de gemeente, vrees ik dat ik definitief zal moeten sluiten,” besluit Tellier. Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) was woensdag niet bereikbaar voor een reactie.
Volgens schepen van onder meer Groene Ruimten Achille Junior Vandyck (MR) is de oplossing die de uitbater van de zomerbar voorstelt niet vanzelfsprekend. “Een verlaging van de huur die hij aan de gemeente betaalt voor het gebruik van de openbare ruimte ter compensatie van de investeringen die nodig zijn om de zomerbar te behouden, dat heeft de gemeente nog nooit gedaan,” zegt de schepen.
“Het klopt dat we als gemeente nog geen duidelijk antwoord hebben. Onze diensten zijn aan het bekijken wat er op wettelijk vlak en op financieel vlak mogelijk is,” aldus Vandyck. “Het is niet alsof we niets doen. We werken eraan.”
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Cultuurnieuws , drugsbende , dealers , rauterpark