| Beeld ter illustratie.

Vier gemeenten krijgen gouden label ‘Diervriendelijke gemeente’

© BRUZZ
02/04/2024

De gemeenten Anderlecht, Oudergem, Evere en Schaarbeek krijgen het gouden label ‘Dierenvriendelijke gemeente’ voor hun initiatieven rond dierenwelzijn. Dat meldt het kabinet van bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) dinsdag.

Aan het begin van zijn mandaat lanceerde Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt de projectoproep ‘Diervriendelijke gemeente’. Doel daarbij was om lokale initiatieven gericht op het verbeteren van dierenwelzijn aan te moedigen met financiële ondersteuning. Die ondersteuning varieerde tussen de 7.000 en 9.000 euro, afhankelijk van de grootte van de gemeentes.

De initiatieven konden onder meer draaien rond de inrichting van hondenlosloopzones, sterilisatiepremies of een verbod op vuurwerk, zolang de projecten voldeden aan minstens acht van de dertien vooropgestelde criteria. Alle Brusselse deelgemeenten namen deze editie deel aan de projectoproep.

Herdenkingsmuur

Dinsdag werd de laatste ceremonie van ‘Diervriendelijke gemeente’ van deze legislatuur gehouden. De gemeenten Anderlecht, Oudergem, Evere en Schaarbeek mochten een gouden label in ontvangst nemen voor hun initiatieven rond dierenwelzijn. Zo richtte de gemeente Evere een herdenkingsmuur in voor overleden huisdieren, en organiseerde men in Oudergem een EHBO-opleiding om dieren te helpen.

Het Brussels Gewest telt meer dan 140.000 huisdieren. “Zorgen voor een harmonieus samenleven tussen Brusselaars en dieren kan soms een uitdaging zijn,” klinkt het bij Clerfayt. “Ik ben dan ook erg blij met het succes van de projectoproep. Het bevestigt dat dierenwelzijn een belangrijke sociale kwestie is geworden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni