Sociale werkers in Molenbeek staken voor een veilige werkomgeving

© Google Earth
| Antenne Historie OCMW Molenbeek
Updated: 08-02-2019 - 09:43

Na een brand in de OCMW-antenne Historie in de Werkhuizenstraat, klagen de werknemers van het OCMW in Molenbeek hun werkomstandigheden aan. Sinds maandag legden de werknemers het werk stil na een mislukt overleg.

De brand vond plaats op maandag 28 januari, maar kon snel geblust worden. De werknemers van de antenne zeggen in een officieel bericht dat het OCMW al tien jaar lang de veiligheidsregels naast zich neerlegt en de veiligheid van het publiek en het personeel in gevaar brengen. "Een samenloop van angst, ongehoord te blijven en onveiligheid leidde tot de staking vandaag” klinkt het.

De staking sleept nu al aan sinds maandag. Een overleg met de bazen en burgemeester Moureaux heeft nog geen oplossing kunnen brengen.

Yves Lodonou, lokale ACOD verantwoordelijke, is verbolgen: "Mensen kunnen niet gaan werken in een onveilig gebouw, toch wil de werkgever geen technische werkeloosheid uitbetalen aan de sociale werkers. Het OCMW moet hun verantwoordelijkheid nemen en alternatieve tewerkstelling voorzien of de mensen hun technische werkeloosheid geven. Zolang dat niet gebeurd is kunnen we de staking niet opzeggen."

Zo een 40-tal eerstelijns medewerkers zijn ondertussen wel in een ander gebouw ondergebracht zodat de mensen die afhankelijk zijn van de OCMW niet het slachtoffer worden van de staking. De vakbond gaf aan de andere medewerkers de instructie om zich op maandag aan te dienen in andere antenne's in de hoop dat ze daar aan de slag kunnen.

"Vanavond is het eindejaarsreceptie van de OCMW van Molenbeek", zegt Lodonou: "Ik hoop dat de werknemers het harde werk van het voorbije jaar kunnen vieren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?