RWDM-supportersprotest tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024

| RWDM-supportersprotest tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024.

Supporters RWDM na wangedrag harde kern: 'Uiting van onze identiteitscrisis'

Emmanuel Vanbrussel
22/01/2024

De sfeer rond RWDM wordt almaar grimmiger, met het oproer en de stopgezette wedstrijd van zondag als nieuw dieptepunt. Hoe kon de euforie van de promotie naar de hoogste klasse zo snel omslaan in woede en frustratie?

De terugkeer van de sympathiekste volksclub uit Brussel. Zo klonk het minder dan een jaar geleden nog bij jong en oud na de promotie naar de hoogste voetbalklasse. Dat imago ligt grotendeels aan diggelen na de protestactie dit weekend van de harde kern, de Molenbeek Casual Firm (MCF).

Zaterdag spelden ze de verbouwereerde spelers en trainer de les in een vijftien minuten durend gesprek dat via sociale media viraal ging. Daarbij dreigden ze de match tegen Eupen al stil te leggen als er niet gewonnen werd. Zondag voegden ze dan de daad bij het woord. Met nog een vijftal minuten te spelen, toen Eupen 0-1 voorstond, moest de scheidsrechter de match vroegtijdig staken omwille van vuurwerkbommetjes op het veld.

De gestaakte wedstrijd leidt tot een surrealistische situatie. Zoals de reglementen voorschrijven, moeten de laatste vijf minuten afgewerkt worden achter gesloten deuren. Die ultrakorte match staat voor woensdagnamiddag 15 uur gepland. Eupen kan er niet om lachen, want de ploeg uit de Oostkantons moet nu uren heen en terug op de bus zitten voor enkele minuten voetbal.

"Dat de spelers hun borst niet natmaken, dat vinden de meesten onder ons. Maar bommekes gooien en de wedstrijd laten stilleggen, daar sta ik niet achter."

Michel Joris

Supportersclub RWDM Ketje

RWDM krijgt van de Pro League een boete van 50.000 euro, omdat niet alleen het imago van de club maar ook dat van het Belgisch voetbal besmeurd is. "Daarnaast loopt er nog een disciplinaire procedure voor de instanties van de Voetbalbond (KBVB). Er zullen ook stadionverboden volgen," zegt de vereniging van profclubs in een persbericht.

Gemengde gevoelens

De RWDM-supporters reageren met gemengde gevoelens op de jongste ontwikkelingen, net zoals de reactie op de vuurwerkactie zondag in het stadion ook verdeeld was.

"Ik sta volledig achter de boodschap van het gesprek vooraf. Dat de spelers hun borst niet natmaken, dat vinden de meesten onder ons," zegt Michel Joris van supportersclub RWDM Ketjes aan BRUZZ. "Maar bommekes gooien en de wedstrijd laten stilleggen, daar sta ik niet achter. Dat was een actie van een tiental supporters en was niet breed gedragen."

"Er was toch nog een handvol minuten te spelen, je weet maar nooit dat we nog konden scoren," legt hij uit. "Nu wordt de club benadeeld, met mogelijk verschillende wedstrijden achter gesloten deuren. En RWDM stond al in een slecht daglicht." In september kwam het in Sint-Gillis al tot een gewelddadige confrontatie tussen supporters van RWDM en Union.

RWDM-supporter Thomas Swaelens plaatst de protestactie in perspectief: "Het ging om een dertigtal supporters op een totaal van drieduizend vaste RWDM-supporters, dus zowat 1 procent. Natuurlijk is zoiets niet goed te keuren. Maar het is dubbel. Er zijn al andere manieren geprobeerd om ons ongenoegen te uiten, zoals vriendelijke gesprekken met de spelers, spandoeken en overleg met voorzitter John Textor. Maar dat heeft niets opgeleverd. De supporters hebben het gevoel dat ze niet gehoord worden."

Identiteitscrisis

De euforie rond de promotie is op enkele maanden tijd omgeslagen naar een sfeer van wantrouwen en crisis. Volgens RWDM-watchers is de onrust ontstaan toen eigenaar en huidig voorzitter John Textor, een schatrijke Amerikaan, de twee architecten van de promotie - toenmalig voorzitter Thierry Dailly en coach Vincent Euvrard - verrassend de laan uitstuurde.

De laatste werd vervangen door Textor-vertrouweling Cláudio Caçapa, die weinig steun geniet bij de supporters. "En wat de pers niet haalde, is dat er in hun zog ook vele andere medewerkers met het DNA van de club moesten vertrekken," zegt Swaelens.

Textor behoort tot de nieuwe generatie voetbalinvesteerders die wereldwijd meerdere clubs opkopen en dat conglomeraat als één voetbalimperium runnen. De zusterclubs van RWDM zijn onder meer het Engelse Crystal Palace, het Franse Lyon en het Braziliaanse Botafogo, stuk voor stuk veel grotere clubs. De grote vrees van de supporters is dat Textor alleen nog derderangsspelers bij RWDM zal stallen en de beste spelers systematisch naar zijn grotere clubs gaat doorsturen.

"We krijgen geen Belgische spelers meer, maar enkel nog van de zusterclubs Botafogo en Lyon," zucht Swaelens. "We hebben het gevoel als supporter dat we onze ziel kwijt zijn, dat het DNA van RWDM verdwenen is. De identiteit die er onder Thierry Dailly als voorzitter wel was, is er niet meer."

Een gelijkaardig geluid bij Michel Joris van RWDM Ketjes: "Het gaat al een tijdje de verkeerde kant op. Onze identiteit is weg."

Wie is verantwoordelijk?

Nationale opiniemakers stellen zich maandag vragen. "Hooligans kondigen aan de match te boycotten en doen dit ook. De Pro League beslist dat de resterende vijf minuten van de match nog moeten gespeeld worden. En zelfs zonder publiek moet er politie zijn, waarvan de kost voor de maatschappij is. Mag ik dit fout vinden?", zo twitterde fiscaal advocaat Michel Maus.

"De conclusie is dat ons voetbal toch wordt gegijzeld door een gewelddadige minderheid," zei VRT-commentator Peter Vandenbempt in zijn evaluatie van het voetbalweekend bij Radio 1. "En het ergste is: zij denken dat zij de club zijn en dat de spelers een schande zijn voor het embleem. Maar wie heeft RWDM gisteren schade berokkend en te schande gemaakt? Ik denk niet dat het de spelers waren."

Supporter Swaelens vindt dat de commentatoren de RWDM-supporters te veel viseren en wijst op de parcours van de voorbije twintig jaar, waarbij RWDM van de laagste voetbalregionen opklom naar het hoogste niveau. De vrees bij veel supporters is dat dit moeizame werk van jaren nu door Textor tenietgedaan wordt. Dat leidt tot de felle oprispingen, legt hij uit. "Wij willen onze club niet laten kapotmaken."

Collega-supporter Joris houdt er de moed in: "Ik blijf optimistisch. We moeten hopen op een ommekeer. Want als het zo verdergaat, zakken we snel terug naar 1B."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport, RWDM, Voetbal, Eupen, supporters

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni