Supporters van de Belgische nationale voetbalploeg tijdens de tweede groepswedstrijd van Euro 2020 op 17 juni 2021 DE Rode Duivels wonnen in Kopenhagen met 1-2 gewonnen tegen Denemarken

| Een blits duo trouwe supporters na de overwinning op het EK in 2021

Vrees voor bijna leeg Koning Boudewijnstadion: Blijft de EK-gekte ook in Brussel uit?

SV
© BRUZZ
05/06/2024

In het Koning Boudewijnstadion neemt het Belgisch elftal het deze avond op tegen Montenegro tijdens hun eerste oefenduel voor het Europees Kampioenschap. Maar de Rode Duivels dreigen te spelen voor een bijna leeg stadion. Er blijven nog zo'n 33.000 tickets over, bevestigt de Koninklijke Belgische Voetbalbond aan BRUZZ.

De EK-gekte blijft drie weken voor de start uit, of dat lijkt althans zo. Zo beslisten Brussel-stad en Vlaamse steden als Leuven, Gent en Brugge om geen groot scherm te voorzien. Maar volgens sporteconoom Wim Lagae van de KULeuven moeten we nog niet op de feiten vooruitlopen: "We zien inderdaad dat de steden en gemeenten nu nog de kat uit de boom kijken, maar dat kan snel veranderen."

Volgens Lagae is het een klassiek fenomeen dat de titelkoorts relatief laat op gang komt. "Zeker nu het Belgisch kampioenschap nog vers op de maag ligt. Die overgang moeten de sportliefhebbers nog maken", aldus Lagae.

Ook het verwachtingspatroon na het teleurstellende WK in Qatar zou meespelen. "Er heerst sportieve onzekerheid. Een positief resultaat in Duitsland zal voer moeten geven voor de media en marketingcampagnes", verklaart Lagae. De Rode Duivels zullen zich dus opnieuw moeten bewijzen.

Ook Jeroen Scheerder, Hoogleraar Sportsociologie aan de KULeuven is optimistisch. "België-Montenegro is natuurlijk geen topaffiche. Verbazend is die lauwe opkomst dus niet. Daarnaast zijn we volop bezig met de naderende verkiezingen. Maar binnenkort wordt het politiek windstil en krijgt de sportzomer vrij spel", voorspelt hij.

"Binnenkort wordt het politiek windstil en krijgt de sportzomer vrij spel."

Jeroen Scheerder

Hoogleraar Sportsociologie

De eerste symptomen van het EK-virus zijn overigens al aanwezig volgens Scheerder: "Kijk maar naar het supporterslied Wunderbar, het bezoekje van Koning Filip en prins Emmanuel aan de Rode Duivels gisteren of de vele grote schermen en fandorpen in de gemeenten."

Financiële voetbalkater

Toch betwijfelt Scheerder dat Brussel-stad nog terugkomt op zijn beslissing: "Voor grote steden is dat vooral een financieel verhaal. Steden moeten tegenwoordig veel inzetten op beveiliging. Tijdens de vorige kampioenschappen wogen de inkomsten niet op tegen die kosten."

Het kabinet van burgemeester Philip Close (PS) liet eerder al aan BRUZZ weten dat Brussel-stad geen grote schermen organiseert omdat ze er geen toegevoegde waarde in ziet. Of het financieel plaatje er ergens voor tussen zit, is niet duidelijk.

Grote opkomst verwacht in Schaarbeek

Evenementendirecteur Matthieu Gheysen vreest evenmin voor het uitblijven van de EK-gekte in Brussel. Hij organiseert twee grote schermen in het Crossingstadion in Schaarbeek tijdens het interactief sportevenement Game On. Van de 3000 beschikbare plaatsen voor de vertoning van de eerste wedstrijd op 17 juni zijn er nu zo'n 1200 gereserveerd. Gheysen verwacht dat het daar niet bij zal blijven: "Bij evenementen met gratis tickets zien we vaak dat er op de dag zelf nog veel mensen spontaan komen opdagen."

In enkele andere Brusselse gemeenten kunnen voetbalfans binnenkort nog wel hun gading vinden. Dat kan op het Wienerplein in Watermaal-Bosvoorde, in het Chazalstadion in Schaarbeek, op het Edouard Pinoyplein in Oudergem, in het Wolvendaelpark in Ukkel, op het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe en op het Sint-Joostplein in Sint-Joost-Ten-Node.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni