RWDM-supportersprotest tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024

| RWDM-supporters tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024.

Zwanzederby onder hoogspanning: politie neemt extra veiligheidsmaatregelen

JB
© BRUZZ
30/01/2024

De zenuwen staan strak gespannen voor de Zwanzederby tussen Union en RWDM woensdagavond. De politiezone Zuid neemt extra maatregelen, zoals een sterk verlaagd aantal tickets voor fans van de Molenbeekse club. De fans voelen zich geviseerd. “Dit is allemaal nogal overdreven.”

Na twee krakers tussen Union en Anderlecht (in de beker en competitie) schotelt de Pro League woensdag de Zwanzederby tussen de fiere competitieleider en de zwalpende promovendus voor. “Dit is uiteraard een risicomatch waarvoor we sowieso de nodige veiligheidsmaatregelen voorzien, maar morgen zijn we extra voorzichtig,” geeft Sarah Frederickx van de politiezone Brussel Zuid aan.

‘Niet provoceren’

De politiezone legde een limiet vast op het aantal RWDM-supporters dat de verplaatsing naar het Dudenpark mag maken: 750 in plaats van duizend. Verder reizen er extra ‘spotters’ van de politiezone Brussel-West mee, die in burger in het vak met RWDM-fans meegaan om de kalmte te bewaren, en belooft de politie tegelijkertijd een niet al te sterke blauwe zichtbaarheid “om niet te provoceren.”

“Het zijn stuk voor stuk ontradende maatregelen, gelet op de rivaliteit tussen beide teams en de recente prestaties van beide clubs,” waarmee Frederickx doelt op de moeilijke periode die RWDM beleeft – het team van coach Claudio Caçapa is de voorbije weken uit de linkerhelft van het klassement getuimeld en bengelt momenteel op de veertiende plaats.

Als RWDM tegen het einde van de reguliere competitie niet in de top twaalf belandt, moet het in play-downs vechten voor overleving in de hoogste voetbalklasse.

"We worden te hard aangepakt. De meerderheid van onze fans zijn brave huisvaders"

Marc Cortois

Voorzitter RWDM-supportersfederatie

‘Brave huisvaders’

Ook de gemeente Vorst anticipeert via een gemeentelijk besluit op de clash tussen Union en RWDM. Zo zijn Molenbeekse fans die geen ticket hebben niet toegelaten in de veiligheidsperimeter rond het Joseph Marienstadion en kan er indien nodig overgegaan worden tot administratieve aanhoudingen.

In een reactie aan BRUZZ is de supportersfederatie van RWDM niet mals voor de maatregelen. De fans voelen zich geviseerd.

“Blijkbaar worden wij als ‘zeer gevaarlijk’ beschouwd door de politie,” aldus voorzitter Marc Cortois. “Dat is erg jammer, want de meerderheid van onze fans zijn brave huisvaders. Het is allemaal nogal overdreven, we worden zwaar aangepakt. En deze maatregelen zijn al beslist voor die match tegen Eupen,” stelt Cortois op basis van contacten die hij zelf had met de politie.

De thuiswedstrijd tegen Eupen waar hij op doelt, werd vroegtijdig gestaakt nadat RWDM-fans uit ongenoegen met de 0-1-achterstand bommetjes op de grasmat gooiden, waardoor beide clubs het enkele dagen later opnieuw tegen elkaar moeten opnemen om de resterende vijf minuten vol te maken.

Precedenten

Tegen de achtergrond van de beslissing van de politiezone Zuid spelen allicht ook andere recente gebeurtenissen met supporters in de hoogste voetbalklasse. Zo was er niet alleen de gestaakte match tussen RWDM en Eupen, maar ook het bekerduel tussen Union en Anderlecht dat vorige week een tijdlang stilgelegd moest worden na wangedrag van paars-witte supporters, net als de acties van Genk-supporters tijdens de Limburgse derby in en tegen Sint-Truiden.

“Maar wij worden toch als het zwarte beest in de competitie beschouwd, zo lijkt het wel,” besluit een verontwaardigde Cortois.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni