| Het Joods Museum aan de Zavel

6 miljoen extra vrijgemaakt voor renovaties Joods Museum en Abdij van Vorst

DVDE
04/03/2024

Beliris maakt extra middelen vrij voor de renovaties van het Joods Museum en de Abdij van Vorst. Respectievelijk gaat het om 3,35 miljoen euro en 3 miljoen euro extra. Dat heeft bevoegd minister Karine Lalieux (PS) aangekondigd na een beslissing van het Samenwerkingscomité van Beliris. "De culturele en erfgoedwaarde van deze twee projecten is groot", aldus Lalieux.

In juli 2023 keurde het Brussels Gewest de bouwvergunning goed voor de volledige renovatie van het Joods Museum. Het gebouw, uit 1901, voldoet niet meer aan de vereisten: de ruimtes zijn te klein en rolstoelgebruikers kunnen zich moeilijk doorheen het museum verplaatsen. Ook de brandveiligheid is niet optimaal. Het nieuwe Joods Museum zal zes verdiepingen hebben.

Abdij van Vorst

Ook de Abdij van Vorst ondergaat een grondige renovatie. Enerzijds om het historisch erfgoed te restaureren, anderzijds om een culturele hotspot van de site te maken. In de toekomst zullen de Academie voor muziek, dans en woordkunsten van Vorst, de Franstalige bibliotheek, het cultureel centrum BRASS, het jeugdhuis van Vorst en de jeugddienst van de gemeente hier ondergebracht worden.

Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer beide projecten afgewerkt moeten zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni