Dan toch een vergunning voor nieuwe Droomboomschool in Laken

JP
© BRUZZ
15/06/2024

De Droomboomschool heeft dan toch een vergunning op zak. De vergunning werd in maart geschorst door de Raad van State, maar na aanpassingen door gewestadministratie urban.brussels werd een nieuwe vergunning afgegeven.

De Droomboom in Laken krijgt een nieuwe campus en een aanzienlijke uitbreiding van het aantal leerlingen en leerkrachten. De Raad van State volgde het buurtcomité Quartier Uniek in hun redenering dat de Stad Brussel onvoldoende parkeer- en mobiliteitsoplossingen had voorgesteld.

Dat probleem is drie maanden later opgelost, zo klinkt het op het kabinet van staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels). “De Raad van State had een probleem met de mobiliteit als het gaat om motivering. Nu is die motivering uitgebreid.”

'Vergunningscarrousel'

“Terwijl de ene vergunning werd ingetrokken, is tegelijkertijd een nieuwe vergunning goedgekeurd,” zegt woordvoerder Nils Quintelier. Een dergelijke manoeuvre is zeldzaam, maar komt vaker voor. In de aanloop naar de bouw van winkelcentrum Docks werd het een 'vergunningscarrousel' genoemd door partijen uit de toenmalige oppositie.

In de nieuwe vergunning is de kritiek van de Raad van State verwerkt. “De oude vergunning bestaat niet meer,” zegt Quintelier. Dat betekent ook dat de vergunning waarvoor een annuleringsprocedure liep, is ingetrokken. Mocht in de toekomst nog iemand in beroep willen gaan tegen het project, dan moet diegene van vooraf aan beginnen. "In dat geval zal de Raad van State opnieuw oordelen, maar we verwachten dat het probleem nu is opgelost omdat de motivering is verbeterd."

'Veel geld verspild'

Frederik Donche van buurtcomité Quartier Uniek, dat in beroep ging bij de Raad van State, betreurt dat hij nog niet op de hoogte is gebracht van de beslissing. "Wij zitten volop in de annulatieprocedure," zegt hij. Na de schorsing wilde hij ook de vergunning laten annuleren. Halverwege mei ontving hij nog een lijvig juridisch rapport van de Brusselse overheid. "Deze stappen kosten zowel de Stad Brussel, het Gewest als ons heel veel geld."

Donche betreurt dat het buurtcomité niet samen met Stad Brussel oplossingen heeft kunnen uitwerken. "Deze publieke en private kosten hadden vermeden kunnen worden."

'De school is hoognodig'

“Er is een vergunning afgeleverd, daar zijn we heel blij mee,” reageert schepen van Onderwijs Anaïs Maes (Vooruit.brussels), die niet inhoudelijk op de vergunningsprocedure wil ingaan. “Vanuit de Stad zijn we er klaar voor: ook de leerlingen en aannemer staan allemaal klaar. Vanaf het moment dat we het officiële schrijven krijgen, kunnen we in actie komen.”

“Dit besluit was echt hoognodig", besluit Maes, "aangezien de leerlingen zich momenteel in gebouwen bevinden die niet meer aan de moderne normen voldoen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw , droomboomschool , Quartier Uniek , Frederik Donche , schepen voor Stedenbouw en Openbare ruimte Anaïs Maes , Ans Persoons , Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni