Eigenaar wil oude concertzaal Elizabeth in Marollen in ere herstellen

Bettina Hubo
© BRUZZ
16/01/2024

| De Elizabethzaal vandaag (links) en na de beoogde renovatie (simulatiebeeld rechts).

De oude concert- en danszaal Elizabeth, gelegen tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat, is al zestig jaar in onbruik. Nu wil de huidige eigenaar de intussen beschermde zaal in ere herstellen. Ook moet er op het dak een stadsboerderij komen.

Weinig Brusselaars weten dat er zich achter de gevels van de Hoogstraat 81-85a en Blaesstraat 34-38 een feestzaal bevindt, meer dan honderd jaar oud. Op het binnenterrein, waar in de negentiende eeuw nog een distilleerderij stond, werd in 1911 zaal Elizabeth opgetrokken, een film- en concertzaal met een hoog plafond dat afgewerkt werd met rijkelijk lijst- en stucwerk in Lodewijk XV-stijl.

Een jaar later ging langs de Hoogstraat ook café-brasserie Elizabeth open. In de jaren twintig en dertig stond de zaal vooral bekend als danszaal, onder de naam dancing Rodeo. (Lees verder onder de foto)

De Elizabethzaal, tussen Hoogstraat 85 en Blaesstraat vandaag (links), voor de beoogde renovatie (simulatiebeeld rechts)

| De Elizabethzaal vandaag (links) en na de beoogde renovatie (simulatiebeeld rechts).

In de loop van de jaren zestig raakten de zaal en ook de brasserie in onbruik en werden ze omgevormd tot handelszaak. Raymond Halconruy vestigde er zijn bekende meubelwinkel Meublia, die bijna vijftig jaar zou bestaan. Om genoeg plaats te hebben, timmerde hij een vals plafond in de hoge zaal. De benedenverdieping werd deel van de toonzaal. De ruimte boven diende als opslag.

“Zo ging dat wel vaker in die tijd,” zegt Michel Deschuytere, de voorzitter van handelaarsvereniging Bruegel Marollen die zijn schrijnwerkerszaak vlakbij in de Hoogstraat heeft. “De erfgoedwaarde van een gebouw moest soms wijken voor de nodige vierkante meters commerciële ruimte.”

Hoogstraat 85: de gevel van de voormalige winkel Meublia in 2023 (links), en het simulatiebeeld na de beoogde renovatie

| Hoogstraat 81-85: de gevel van de voormalige winkel Meublia in 2023 (links), en het simulatiebeeld na de beoogde renovatie.

Zeven jaar geleden ging Meublia failliet. Sindsdien staat het enorme winkelpand aan de Hoogstraat leeg. Enkele handelaren uit de buurt gebruiken een deel als stockageruimte en er staat ook een tiental ‘reuzen van de Marollen’, de bekende vijf meter hoge poppen die onder meer tijdens de Bruegelfeesten in stoet rondtrekken door de wijk. Ze werden door Meublia-eigenaar Halconruy in zijn atelier achterin de winkel eigenhandig in mekaar geknutseld. Na het faillissement moesten ze daar weg, maar voor een deel van de reuzen is nog altijd geen nieuw onderkomen gevonden.

Intussen heeft de BV Elizabeth, een vennootschap van de families De Spoelberch (AB Inbev) en d’Otreppe, het plan om het huizencomplex aan de Hoog- en Blaesstraat met in het midden de oude zaal te renoveren. Een andere vastgoedvennootschap van deze families renoveerde eerder het vroegere gebouw van kleermaker Michiels, wat verderop in de Hoogstraat.

“De zaal moet haar oude functie terugkrijgen,” legt Louis d’Otreppe van de BV Elizabeth uit. “Daarom willen we haar volledig restaureren. Het wordt een moderne concertzaal voor vierhonderd tot maximaal zeshonderd personen, waar vooral klassieke muziek, jazz en wereldmuziek zal klinken. Het wordt geen tweede AB.” (Lees verder onder de foto)

De voormalige danszaal Rodeo en meubelzaak Meublia tussen Hoogstraat en Blaesstraat wordt volledig renoveerd als Elizabethzaal, met educatieve stadsboerderij op het dak. Boven de situatie vandaag, onder het simulatiebeeld.

| Zaal Elizabeth, meer dan honderd jaar oud en gelegen tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat, wordt volledig gerenoveerd, met een educatieve stadsboerderij op het dak. Boven de situatie vandaag, onder het simulatiebeeld.

Bovenop het dak moet er een kleine stadsboerderij verrijzen, een soort educatieve serre waar schoolkinderen en jongeren uit de buurt langs kunnen komen, maar waar bijvoorbeeld ook teambuildings kunnen plaatsvinden. “Ons doel is te sensibiliseren en te tonen dat landbouw in de stad mogelijk is,” zegt d’Otreppe. Ook zullen daar de kruiden en andere groenten geteeld worden voor het restaurant dat gepland is aan de kant van de Hoogstraat.

In het complex zullen verder twee appartementen voor artiesten ingericht worden, alsook twee woningen. Ook komt er een binnentuin.

Voor dit hele plan hoopt de vennootschap nu een stedenbouwkundige vergunning te krijgen. Evident is dat niet, aangezien de zaal ondertussen beschermd is. Momenteel, en nog tot 1 februari, loopt het openbaar onderzoek. De overlegcommissie vindt plaats op 21 februari.

Voorzitter Deschuytere van de wijkvereniging is alvast opgetogen. “Het is een fraai project, het zal veel mooier worden dan hoe het er nu bijligt. En dankzij die microboerderij op het dak is het ook helemaal in overeenstemming met de tijdsgeest.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Muziek , Elizabethzaal , Meublia , Spektakelzaal Rodeo , Hoogstraat , Blaesstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni