1809 IN BEELD Jubelpark

| Het Jubelpark op een vakantiedag.

Federale regering maakt 89 miljoen euro vrij voor eerste fase Masterplan Jubelpark

© Belga - BRUZZ
17/05/2024

De federale regering maakt 89 miljoen euro vrij voor een eerste fase van het Masterplan dat het Jubelpark tegen 2030 aantrekkelijker moet maken. Tegelijkertijd heeft ze Beliris de opdracht gegeven om de architectuurstudies te starten voor het integrale Masterplan.

België viert in 2030 zijn 200ste verjaardag. Het is de bedoeling dat het Jubelpark tegen dan vrij is van werkzaamheden. Daarom wordt gewerkt in fases. Met het volledige Masterplan is 160 miljoen euro gemoeid, legden de bevoegde minister Karine Lalieux en staatssecretaris Thomas Dermine (allebei PS) uit na afloop van de ministerraad.

De eerste fase van het masterplan kan onderverdeeld worden in drie hoofdpunten. In eerste instantie wil men de toegankelijkheid van de gebouwen op de site verbeteren, met de arcade en triomfboog als trekpleisters. “Naar het voorbeeld van het Atomium of het Beursgebouw”, aldus Dermine. Daarvoor zal 27 miljoen euro van de voorziene 89 miljoen gebruikt worden.

Ook zal de Bordiau-hal, waar momenteel een deel van het Legermuseum huist, vrijgegeven worden. “Het is de bedoeling om daar vanaf deze zomer een permanente expositieruimte onder te brengen, tot 2030”, zegt Dermine.

Daar moet ook een tentoonstelling komen die de “identiteit, diversiteit en perspectieven van ons land in de verf zet.”

Opknapbeurt

Voorts zal werk gemaakt worden van de as die het Jubelpark doorkruist, tussen het Schumanplein en het rondpunt aan metrohalte Merode. Die moet op termijn een meer verbindende rol spelen tussen beide wijken, aangepast aan de noden van zachte mobiliteit.

Dermine gaf ook aan meer te zullen investeren in de museum- en onderzoeksinfrastructuur op de site. De exporuimtes in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zullen grondig gerenoveerd worden, en de tentoonstellingen gemoderniseerd. Ook het opslagdepot zal op een uitgebreide opknapbeurt kunnen rekenen.

Tot slot heeft de federale regering Beliris de opdracht gegeven om de architectuurstudies te starten, zodat het Jubelpark “een mooie site wordt die geschikt is om de tweehonderdste verjaardag van ons land te vieren”, aldus nog Dermine.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Etterbeek , Stedenbouw , Horizon 2030 , Jubelpark , thomas dermine , Karine Lalieux , Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni