Hoofdzetel D'Ieteren in Elsene.

Iconische hoofdzetel D’Ieteren op bewaarlijst Brussels erfgoed

© BRUZZ
13/02/2024

Het Brussels Gewest heeft grote delen van de iconische hoofdzetel van D’Ieteren in de Maliestraat in Elsene op de bewaarlijst geplaatst. Dat maakte Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) dinsdag bekend.

De firma D’Ieteren, die gesticht werd in 1801 in de Broekstraat in Brussel door wagenmaker Jean-Joseph D’Ieteren, bevindt zich sinds 1906 op haar huidige locatie aan de Maliestraat. De hoofdzetel werd grotendeels opgetrokken in de jaren zestig. Het gebouw vormt een keerpunt in de carrière van René Stapels, die in de daaropvolgende jaren onder meer de Royale Belge zal realiseren.

Nu is het gebouw Brussels erfgoed geworden. Voormalig staatssecretaris Pascal Smet startte de procedure hiervoor op in 2022.

Persoons wil verder inzetten op de bescherming van iconische modernistische en brutalistische gebouwen. "Brussel is niet alleen de stad van de art nouveau en art deco, we hebben ook heel wat modernistische en brutalistische gebouwen", zegt Persoons. "Architectuurstijlen die sommige mensen vandaag nog ‘lelijk’ vinden. We mogen evenwel de fouten uit het verleden niet herhalen. Daarom beschermen we vandaag heel actief ons modernistisch en brutalistisch erfgoed, want deze gebouwen weerspiegelen perfect de tijdsgeest en architecturale vernieuwing van de jaren 60 en 70."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Stedenbouw, Ans Persoons, D'Ieteren, Elsene, Brussels erfgoed

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni