Gebouw D’Ieteren in Elsene binnenkort beschermd

dieteren.png
De D'Ieterenvestiging in Elsene.
De D'Ieterenvestiging in Elsene.

De hoofdzetel van D'Ieteren Group in de Maliestraat in Elsene wordt een beschermd gebouw. Dat heeft de Brusselse regering, op initiatief van staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit), beslist.

De site in Elsene is al sinds 1906 in het bezit van de familie D'Ieteren en werd geleidelijk uitgebouwd tot een van de belangrijkste vestigingen voor zijn automobielactiviteiten. De site herbergt verschillende showrooms, werkplaatsen voor mechanica en carrosserie en de D'Ieteren Gallery, het museum dat de geschiedenis van de groep vertelt.

Op initiatief van staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet heeft de regering nu beslist het gebouw te beschermen.

"De regering heeft beslist om de procedure tot inschrijving op de bewaarlijst te openen voor de totaliteit van het gebouw, met inbegrip van het meubilair dat er integrerend deel van uit maakt, opgetrokken naar de plannen uit 1962-1967 van architect René Stapels gelegen Maliestraat 50 in Elsene wegens hun historische, artistieke, esthetische en technische waarde," luidt het in een persbericht.

Het complex waar het bedrijf D’Ieteren gevestigd is, neemt een groot gedeelte van het huizenblok in beslag dat gevormd wordt door de Malie-, Provoost- , Tenbos- , en Amerikaansestraat in Elsene. Het bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende periodes.

Het meest opmerkelijke gedeelte bevindt zich aan de Maliestraat nr. 50 en werd tussen 1962 en 1967 opgetrokken naar een ontwerp van René Stapels, bijgestaan door de architecten Robert Badinet, B. Lefèvre-Feragen, Jean-Louis Lemaître en Jamar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?