| Het toekomstige Schumanplein.

MR vraagt stopzetting heraanleg Schumanplein

© Belga - BRUZZ
01/02/2024

De Brusselse afdeling van MR vraagt een onderbreking van de werkzaamheden aan het Schumanplein. De partij stelt een aangepast project voor, waarbij de rotonde geïntegreerd wordt in een bredere groene promenade tussen het Jubelpark en de Europese wijk. Dat zou volgens MR een groener en minder duur alternatief zijn.

MR-fractieleider David Weytsman wil dat de werken aan het Schumanplein onmiddellijk worden stopgezet om de afgeleverde bouwvergunning aan te passen. Buurtbewoners en handelaars vroegen eerder al een stopzetting van de werf. Mobiliteitsproblemen vormden daarbij een van de de voornaamste punten van kritiek.

Het huidige project voorziet een centraal punt met daarrond concentrische cirkels voor mobiliteit, bedoeld om ontmoetingen in het hart van het plein te promoten. In het midden komt een luifel die metaal en planten combineert, en gebruikt kan worden voor evenementen. Het heringerichte Schumanplein moet daarbij vooral gericht zijn op actieve vervoersmiddelen.

Weytsman stelt echter dat het nog niet bekend is of het project volledig gefinancierd zal worden door de federale overheid of Beliris.

Mobiliteitsproblemen

Volgens de fractieleider werden daarnaast de afgelopen drie weken heel wat mobiliteitsproblemen vastgesteld rond de werken. Het verkeer zou zich verplaatsen naar de kleinere straten in de wijk.

Weytsman vraagt nu aan de Brusselse regering en de Stad Brussel om het toegenomen verkeer officieel in kaart te brengen, en een studie te lanceren rond de mogelijke vervuiling die het met zich meebrengt.

De fractieleider stelt voorts dat de gevolgen van het project voor winkeliers nu al voelbaar zijn. Zo zouden leveringen onmogelijk gemaakt zijn en hebben ze te maken met parkeerproblemen en files.

Tot slot betreurt Weytsman dat het Brussels Gewest ondanks het beroep toch met de werkzaamheden is gestart. Volgens de fractieleider loopt de Brusselse regering daardoor het risico om de werken te moeten terugdraaien, op kosten van de belastingbetaler.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni