| Het toekomstige Schumanplein.

Op zoek naar 17 miljoen euro voor heraanleg Schumanplein

NLS
© BRUZZ
20/01/2024

In kader van het Europese Herstelplan zou de Europese Commissie 17 miljoen euro bijdragen aan de heraanleg van het Schumanplein in Brussel. Maar dat bedrag werd recent omgezet in een lening. De zoektocht naar nieuwe middelen zou volgens het kabinet van federaal staatssecretaris van Relance, Thomas Dermine (PS) echter geen impact hebben op de werkzaamheden.

De herinrichting van de voormalige rotonde is momenteel aan de gang. Dat wordt volgens de betrokken politici een autoluwe ontmoetingsplek voor zowel buurtbewoners als werknemers van de Europese instellingen. Meer groen, een grote centrale luifel en een voetgangerspromenade verbonden met het Jubelpark moeten bijdragen aan een aangenamere Europese Wijk.

Aanvankelijk zou iets meer dan 17 miljoen euro gefinancierd worden door Europa, in het kader van het Europees Herstelplan. Bouwheer Beliris zou de rest van de benodigde 25 miljoen euro op zich nemen. Die 17 miljoen euro veranderde echter recent van subsidie naar lening. Dat schrijft La Dernière Heure, en wordt bevestigd door het kabinet van federaal staatssecretaris bevoegd voor Relance, Thomas Dermine (PS).

Beter dan verwacht

België ontving in het kader van het Europese Herstelplan oorspronkelijk in totaal meer dan 5 miljard euro, bedoeld voor hervormings-en investeringsprojecten zoals onder meer de heraanleg van het Schumanplein.

"Maar ons land moest het Europees Herstelplan herzien, omdat de Europese subsidie werd verlaagd”, legt woordvoerder Laurens Teerlinck uit. Die vermindering werd vastgelegd door de Europese Commissie, omdat ons land na de covidcrisis economisch beter presteerde dan de buurlanden, aldus Teerlinck.

Geen gevolgen

“Om deze verlaging van de enveloppe te compenseren, werd besloten om het Schuman-project over te hevelen van het onderdeel ‘subsidies’ naar het onderdeel ‘leningen’ van het herstelplan, net als bepaalde andere projecten”, gaat de woordvoerder verder. De lening in kader van het herstelplan zou daarbij aan gunstigere voorwaarden verlopen, vergeleken met klassieke leningen die de staat aangaat.

Concreet moet dus een bijkomende 17 miljoen euro gezocht worden voor de herinrichting van het plein. Dat zal gebeuren op federaal niveau, klinkt het op het kabinet van Dermine. Het Brusselse beleid zou dus niet moeten bijdragen.

Teerlinck onderstreept ook dat de overdracht van subsidie naar lening, geen gevolgen zal hebben voor de begroting of de uitvoering van het Schuman-project. De winter van 2025 blijft de verwachte einddatum van de werkzaamheden.

20231031 heraanleg Schumanplein cobe brut

| Ook de Kleine Wetstraat wordt aangepakt in het project rond het Schumanplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Etterbeek, Stedenbouw, thomas dermine, Beliris, Europese Commissie, heraanleg Schumanplein, Schumanplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni