| Het braakliggend terrein wordt onder meer als sluikstort gebruikt.

Na twintig jaar krijgt bouwput Ninoofsepoort nieuwe bestemming: woningen en studentenkoten

Kris Hendrickx
© BRUZZ
27/02/2024

Er komt schot in het dossier van de bouwput aan de Ninoofsepoort, die er al ruim twintig jaar verlaten bijligt. Er is een bouwvergunning aangevraagd voor vijf gebouwen van maximaal 55 meter hoog. Het project omvat 133 deels sociale woningen en 105 studentenkoten, maar er is ook ruimte voor een wijkgezondheidscentrum en horeca.

De bouwput aan de Ninoofsepoort ligt er ondertusen al 22 jaar verwaarloosd bij. In 2002 goot bouwbedrijf en toenmalig eigenaar Besix er funderingen voor een kantoorgebouw dat voor de Franse Gemeenschap moest dienen. Dat plan viel in het water. Er ontstond een stadsmoeras op het perceel, dat ook lange tijd Brusselaars zonder dak boven het hoofd herbergde.

Op 21 februari hebben de nieuwe eigenaren, bouwpromotoren Alides en Ion, nu een aanvraag ingediend voor het driehoekige perceel. Er zouden vijf gebouwen komen, die samen goed zullen zijn voor 21.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Die omvat onder meer 105 studentenkoten en 133 woningen, waarvan 30 procent sociale woningen.

Ruimte voor wijkgezondheidscentrum en horeca

Verder komt er ook 2.028 vierkante meter collectieve infrastructuur, met onder meer plaats voor een wijkgezondheidscentrum, een bibliotheek of een cultureel centrum, en 527 vierkante meter aan handelszaken. “We mikken daar vooral op horeca, die buurt kan wat extra leven gebruiken,” zegt Dorien Fierens, development manager Brussel bij Alides.

Ondergronds zal er plaats zijn voor twee niveaus, met kelders en parkeerruimte voor 89 auto’s en 556 fietsen.

Bijna 40 procent van het grondoppervlakte van het perceel blijft publiek toegankelijke open ruimte, met enkele hoogstambomen en inheems groen. “We willen er de link met de historische Zennebedding benadrukken,” aldus Fierens.

Hoogte krimpt tot maximaal 55 meter

In het verleden was er al veel te doen rond de hoogte van de geplande gebouwen. Zo wou de vroegere eigenaar Besix er drie torens bouwen met een maximale hoogte van negentig meter. Die plannen stootten op heel wat weerstand. De huidige gebouwen zullen maximaal vijftien verdiepingen tellen, goed voor een plafond van circa 55 meter.

Buurtverenigingen hadden gevraagd om vooral collectieve voorzieningen, groene ruimte en sociale woningen te voorzien op de site van de bouwput. Het plan, dat beantwoordt aan de laatste versie van het gewestelijke richtplan van aanleg (RPA), lijkt een stap in die richting.

Ninoofsepoort

| De perimeter van het richtplan van aanleg, met in het midden onderaan de driehoek van de decennia oude, driehoekige bouwput.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni