| Vooraan de groenzone die voor de zuivering van het kanaalwater dient, erachter het langgestrekte kanaalzwembad.

Tests voor kanaalzwembad vallen in het water

Kris Hendrickx
© BRUZZ
25/04/2024

Een project om deze zomer te zwemmen op het kanaal in twee binnenschepen gaat niet door. De initiatiefnemers voelen zich in de steek gelaten door de Stad. En ook een test die de combinatie met de scheepvaart moest evalueren gaat op de lange baan. De aangekochte boeien werden ondertussen elders gebruikt. “Er ontbreekt een piloot in dit dossier.”

Toen architect en professor Gérald Ledent zijn idee van een ambitieus kanaalzwembad van ruim 300 meter lang lanceerde, waren de reacties aanvankelijk enthousiast. Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo) financierde een beperkte prestudie en zowel de Haven als bevoegd gewestminister Alain Maron (Ecolo) reageerden positief. Op vraag van die laatste trok het federale investeringsfonds voor Brussel Beliris vervolgens een miljoen euro uit voor een grondige studie.

Het nieuws over de grootschalige studie raakte al een jaar geleden bekend. Navraag bij Beliris leert dat die vandaag nog lang niet begonnen is en er zelfs nog geen opdracht is toegewezen. “We maken op dit moment het bestek op voor de studie,” zegt woordvoerster Elien De Swaef. “We werken in functie van de mensen en middelen die we hebben.”

Naast het eigenlijke project van een zwembad waren er ook stappen gepland die de weg naar zo’n structuur moesten effenen. Dit voorjaar wou de Haven van Brussel zo alvast testen of het zwembad een probleem kon vormen voor de scheepvaart op het kanaal. De Haven kocht daarvoor boeien aan, die verschillende zones moesten afbakenen waar het zwembad kon komen.

"De boeien die we dit voorjaar voor een test wilden gebruiken hebben we nu ingezet om de ingestorte Monnoyerkaai af te bakenen"

Gert Van der Eeken

directeur-generaal van de Haven van Brussel

“Alleen is de Monnoyerkaai op het noordelijke deel van het kanaal ondertussen verzakt en hebben we die boeien nu op die plek gebruikt om de schepen van de kaaimuur weg te houden,” legt directeur Gert Van der Eeken uit. “Zo vermijden we dat de golfslag van de boten de kaai nog meer beschadigt.” Nieuwe boeien kopen is de Haven niet meteen van plan. “Die zijn erg duur.”

Van der Eeken is zelf een groot voorstander van een openluchtzwembad op het kanaal, maar merkt ook hoe Stad noch Gewest het afgelopen jaar veel initiatief toonden. “En als Haven kunnen we de realisatie van zo’n zwembad niet betalen, dat hoort ook niet tot onze kerntaken.”

kanalbad_02.jpg

| Impressie van het kanaalzwembad, met links de vaargeul en rechts de 'strandzone' naast het zwembad.

Een andere stap richting definitief zwembad was het plan om deze zomer al te kunnen zwemmen langs de Akenkaai, in twee 'badboten': binnenschepen, die gevuld zouden worden met water. Het zou tegelijk een zwemtest worden én een participatietraject met de buurt over openluchtzwemmen op die plek. “De vraag om daarrond te werken kwam eigenlijk van de Stad,” legt Paul Steinbrück van Pool is Cool uit. "We hebben er veel werk in gestopt, samen met onder meer de architectuuropleiding van Sint-Lucas (KULeuven).”

"We kregen nooit de indruk dat de Stad echt de lead wou nemen"

Paul Steinbrück

Pool is Cool

Voor de financiering en ondersteuning van het project keek Pool is Cool dan ook naar de Stad en schepen van Sport Benoit Hellings. “Maar we kregen nooit de indruk dat de Stad echt de lead wou nemen,” zegt Steinbrück. “Terwijl je wel een politieke overheid nodig hebt die echt wil trekken.”

Hellings zelf zegt dat het openluchtzwembad nog steeds een politieke prioriteit van hem is. Volgens hem is het Pool is Cool die de handdoek in de ring gooide. Een eventuele test zal voor een volgende legislatuur zijn, stipt de schepen aan.

Voor initiatiefnemer Gérald Ledent toont een en ander dat er een echte piloot ontbreekt in het dossier van het openluchtzwembad. “Het getreuzel is een flinke domper op het enthousiasme van veel betrokkenen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , becobad , Kanalbad , openluchtzwembad , pool is cool , Benoit Hellings , kanaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni