Burgemeester Sint-Gillis na schietpartij: ‘Nieuwe territoriumstrijd door maffiagroepen'

Matisse Van der Haegen
14/02/2024

Nadat dinsdagnamiddag aan Hallepoort werd geschoten, viel woensdagochtend op het Jacques Franckplein in Sint-Gillis ook een dodelijk slachtoffer bij een schietpartij. Volgens burgemeester Jean Spinette (PS) verandert een nieuwe oorlog tussen drugsbendes zijn gemeente in een strijdzone voor territorium. Een adequate oplossing ziet hij ook niet meteen. "Breng de geldstromen in kaart."

Sint-Gillis is met zijn talloze hippe barretjes en eethuizen niet meteen een gemeente die argeloze bezoekers associeren met drugsgeweld. Toch maken dealers vast onderdeel uit van het straatbeeld, verzekeren verschillende bewoners woensdag aan BRUZZ. Lange tijd bleef dit onder de radar en hadden passanten, op de occasionele wietwalm na, weinig last van het fenomeen.

De laatste maanden evenwel gingen drugs een steeds nadrukkelijkere rol spelen in het straatbeeld met metrostations die worden ingepalmd door verslaafden, schaamteloze en agressieve dealers die open en bloot hun handeltje voeren en een oplopend aantal gewelddadige feiten. “Het Jacques Franckplein is praktisch een drive-in voor narcotica geworden", klaagt buurtbewoner Anwar. “Corona duwde veel mensen over het randje van de armoede, maar door de grote aanwezigheid hier van hulporganisaties is Sint-Gillis een magneet voor druggebruikers.”

Andere inwoners wijzen dan weer op de recente acties aan het Zuidstation die meer problemen, onder meer in de vorm van crackverslaafden, richting Hallepoort duwden. “De mensen in de buurt gaan hier echt onder gebukt”, vertelt bewoner Theo Meeus aan BRUZZ. “Er heerst veel ongerustheid en dit incident toont dat de politie te weinig greep heeft op de ontwikkelingen.”

Bendes uit Marseille

Gevraagd naar die bewering neemt burgemeester Jean Spinette (PS) het woensdag zonder aarzelen op voor de lokale politiezone Zuid, maar geeft hij tegelijk grif toe dat het vaak dweilen met de kraan open is. “Dagelijks vinden arrestaties en inbeslagnames van drugs plaats, maar andere criminelen nemen meteen hun plaats in. Bovendien betreft het vaak mensen zonder papieren of minderjarigen of allebei. De meesten komen snel weer vrij.”

De burgemeester vergelijkt het met de Griekse mythe van Sisyphus die voor eeuwig een rotsblok tegen een berg opduwt: "Onze agenten kunnen niet meer doen."

"Dagelijks vinden hier al arrestaties en inbeslagnames van drugs plaats, maar andere criminelen nemen meteen hun plaats in."

Jean Spinette

Burgemeester van Sint-Gillis (PS)

Toch is er volgens Spinette meer aan de hand en wordt zijn gemeente sinds enkele maanden geteisterd door een nieuw fenomeen. “Hiervoor had Sint-Gillis al drugs maar dat bleef binnen de perken en het was ‘geïntegreerd’. Er was respect voor de wijk. Sinds twee of drie maanden zijn we echter getuige van een territoriumstrijd met nieuwe bendes die veel gewelddadiger te werk gaan.”

Volgens Spinette gaat het daarbij mogelijk om bendes uit Marseille, een gerucht dat ook al te horen viel in zaken rond drugsgeweld in het Anderlechtse Peterbos. “Het zijn maffiagroepen die zich in een actiefilm wanen en terreurtechnieken gebruiken om concurrenten af te schrikken. Ze gijzelen onze wijk en jagen lokale dealers op met het oog op de grote winsten in de drugsmarkt.”

Dat zou ook het slachtoffer van woensdagochtend overkomen zijn. Volgens de burgemeester gaat het alleszins om een dealer die niet uit Sint-Gillis afkomstig is.

Lees verder onder de foto.

7059e3fb-sint-gillis-2.jpg

Geldstromen

Maar wat zijn nu de oplossingen en kan het drugsgeweld in Sint-Gillis nog een halt worden toegeroepen? Volgens Spinette moeten de problemen alvast hogerop worden aangepakt. “Het politiekorps van zone Zuid komt 200 man tekort terwijl hier wel 78 hotspots zijn gelokaliseerd die bijzondere aandacht vragen: wij kunnen niet overal de klok rond controleren.”

a87588e4-photonews11077011-0351.jpg

| "Het politiekorps van zone Zuid komt 200 man tekort", zegt burgemeester Spinette. "Wij kunnen niet overal 24 op 24 controleren.”

De burgemeester heeft daarom steun gevraagd van de federale politie. “De minister van justitie liet al weten ons te steunen en maandag zit ik ook samen met nationale drugscommissaris over de kwestie.”

Donderdag vinden, naar aanleiding van de schietpartijen, twee overlegmomenten plaats tussen de federale politie, het parket en de lokale politiezone Brussel Zuid over de onveiligheid, de Peterboswijk en de overlast, zegt een woordvoerder van minister van Binenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Daarnaast is het belangrijk om ook de straffeloosheid aan te pakken, maar “daarvoor is nood aan een parket dat snel kan vervolgen en een performant justitieel systeem", klinkt het. “We moeten de hoogste netwerken van de drugsbendes ontmantelen en daarvoor zijn financiële onderzoeken nodig en moeten de geldstromen in kaart worden gebracht."

Tot slot zijn er nog de gebruikers. Zo ver als bestraffingen wil Spinette voor hen niet gaan, maar “in een samenleving waar we nogal open zijn voor recreatief gebruik, moeten toch ook zij beseffen dat hun acties consequenties hebben.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni