VUB, campus Etterbeek sigaar rectoraat architect Renaat Braem studenten universiteit Vrije Universiteit Brussel

| VUB

VUB biedt scholieren van derde graad week lang STEM-colleges aan

© Belga
04/02/2019

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) dompelt scholieren van de derde graad vanaf maandag een hele week lang onder in de STEM-wereld, dat zijn wetenschappelijke, technische, technologische en wiskundige opleidingen. De scholieren krijgen op de VUB-campus een aanbod aan workshops en minicolleges over robotica en een interactieve wetenschapsshow over fotonica. De VUB zegt zo scholieren te willen warm maken voor STEM-studies.

"Als wetenschappelijke en onderwijsinstelling is het onze opdracht om de doorstroming van scholieren naar hoger onderwijs mee te promoten", aldus Caroline Pauwels, rector van de VUB.

"Dat gaat zeker op voor de STEM-studies, gelet op de grote tekorten aan technisch talent. Door onze campus een week lang onder te dompelen in een STEM-bad willen we scholieren wegwijs maken in de boeiende wereld van wetenschap en techniek. Zo inspireren we hen om oog te hebben voor STEM-opleidingen."

Tijdens de wetenschapsshow stellen doctoraatsstudenten van de onderzoeksgroep B-PHOT de eigenschappen van licht voor. De scholieren leren er hoe fotonica wordt toegepast in geneeskunde, robotica, duurzame energie, telecommunicatie, beeldschermen en virtual reality-headsets.

'Uitdagen'

"Met de wetenschapsshow wil VUB B-PHOT jonge mensen die op het punt staan een belangrijke keuze te maken voor hun toekomst, uitdagen om hun nieuwsgierige en kritische blik op de wereld aan te scherpen en open te staan voor veelzijdigheid van technologie gerichte studies. Fotonica is hier bij uitstek een goed voorbeeld van", aldus Hugo Thienpont, vicerector Innovatie & Valorisatie en directeur van de fotonica onderzoeksgroep B-PHOT.

VUB-experten maken de scholieren die deelnemen aan de STEM-week ook wegwijs in de wereld van digitalisering en automatisering. De spitstechnologie van robotica en artificiële intelligentie (AI) fascineren jong en oud, aldus nog de universiteit.

Dit academiejaar startte de VUB een zevende jaar Bijzonder Wetenschappelijke Vorming, dat de STEM-profielen die doorstromen naar het hoger onderwijs moet versterken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , actua , VUB , stem , wetenschappen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni