Zinnema kiest Jan Wallyn als nieuwe directeur

© Jan Wallyn
| Jan Wallyn, artistiek coördinator en vanaf juli algemeen directeur bij Zinnema.

Amateurkunstenhuis Zinnema heeft dinsdag artistiek coördinator Jan Wallyn (28) benoemd tot nieuwe algemeen directeur. Hij volgt daarmee Nathalie De Boelpaep op, die naar NTGent vertrok. Het plan is om kunstenaars meer te betrekken bij het beleid.

Dat Jan Wallyn de nieuwe algemene directeur wordt bij amateurkunstenhuis Zinnema, mag geen grote verrassing heten. Hij nam al enkele jaren de artistieke coördinatie op zich, in tandem met toenmalig directeur en zakelijk leider Nathalie De Boelpaep. Het resultaat was onder meer de nieuwe inrichting van het Anderlechtse cultuurhuis.

Onder Wallyns impuls kregen Brusselse kunstenaars meer inspraak in de programmatie, wat naar eigen zeggen zorgde voor een jonger en diverser publiek. “Bedoeling is om die lijn door te trekken in het algemeen beleid,” zegt Jan Wallyn aan BRUZZ. “De kunstenaars kunnen misschien mee nadenken over pakweg communicatie of inrichting."

Eigen dansschool

Met zijn 28 jaar is Wallyn best jong om de algemene leiding op zich te nemen. Maar hij voelt daarvoor geen druk. Naast zijn vier jaar ervaring bij Zinnema heeft hij ook al een eigen dansschool opgericht, en dat op amper 16 jaar.

“Met enkele vrienden begon het als een bescheiden vereniging van acht man, maar ondertussen tellen we 150 leden en verschillende leerkrachten. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring daar met bijvoorbeeld personeelsbeleid door te trekken naar Zinnema,” aldus Wallyn.

Op 1 juli treedt hij officieel in functie als algemeen directeur. Of hij de artistieke coördinatie opnieuw opneemt, moet nog bekeken worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?