| De buste van Nelson Mandela in het Dudenpark, voor de val.

'Buste Leopold II in Dudenpark niet gestolen, buste Mandela mogelijk gevallen'

© Belga
13/02/2019

"De buste van Leopold II in het Dudenpark was niet opnieuw gestolen," zegt Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel, dat het Dudenpark beheert. De buste van Nelson Mandela is intussen ook beschadigd geraakt maar mogelijk is die gewoon gevallen, klinkt het.

In januari 2018 was de buste van koning Leopold II eens verwijderd, een daad die toen werd opgeëist door de Association citoyenne pour un Espace public décolonial (ACED). De buste werd een tijdlang vervangen door een buste in vogelzaad, tot het oorspronkelijke beeld werd teruggevonden in de struiken van het park.

Dinsdagochtend bleek op de sokkel waar oorspronkelijk de buste van Leopold II stond, plots een buste van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela te staan. Daaruit werd de conclusie getrokken dat de buste van Leopold II opnieuw gestolen was, maar dat klopt niet, meldt Serge Kempeneer van Leefmilieu Brussel.

"De buste was teruggevonden en wordt sindsdien bewaard met het oog op een eventuele restauratie, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)," klinkt het. "De buste is dus nooit op zijn sokkel teruggeplaatst."

Woensdag was ook die buste van Mandela alweer van de sokkel gehaald of gevallen. Het beeld bestond immers uit zeer licht materiaal, mogelijks gebakken klei, zodat niet kan uitgesloten worden dat het per ongeluk of door een windstoot van de sokkel is gevallen, aldus nog Serge Kempeneer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Awel merci , Leopold II-buste , Nelson Mandela , Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni