— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

N-VA Brussel: ‘Fusie van politiezones is kwestie van tijd’

© Godfried Roelant
| Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kwam de Brusselse ploeg aanmoedigen bij de voorstelling van het programma.

N-VA Brussel heeft vandaag zijn programma voorgesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Veiligheid is de verwachte nagel waarop werd geklopt. ‘Buurtinformatienetwerken (BIN) moeten de gemeenten niet alleen veiliger maken, maar ook het sociale weefsel versterken”, zegt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA).

Drie burgemeesters en zeven schandalen, de Brusselaar is het PS-bestuur in de hoofdstad beu. Met dat statement vatte parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) de voorbije legislatuur in Brussel-Stad samen. De N-VA pleit al langer voor meer transparantie in onder meer de verschillende vzw’s die de stad rijk is. Toch is dat niet het grote verkiezingsthema, want dat is veiligheid.

N-VA komt ook op in Elsene

In Schaarbeek wil Cieltje Van Achter de verkeersveiligheid aanpakken met de verdere uitbouw van het cameranetwerk. Collega Karl Vanlouwe wil in Ganshoren een oplossing zijn voor de drugsproblematiek en in Molenbeek wil Laurent Mutambayi ‘s nachts meer blauw op straat.

Het legioen N-VA-lijsttrekkers telt ondertussen twaalf leden, want ook in Elsene dient de partij een lijst in. David Neyskens zal daar de eerste plaats bezetten. Hij is wel nog druk bezig met het zoeken van kandidaten om de overige lege plekken op te vullen.

‘Roep om eengemaakte politiezone steeds luider’

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon was op de afspraak om de Brusselse ploeg te ondersteunen. Hij haalde in zijn peptalk de slogan van de federale regering boven: jobs, jobs, jobs. “We moeten de jongeren die doelloos rondhangen aan een job helpen. Als we daarin willen slagen, moeten we het schoolverzuim uit de wereld helpen.”

Jambon
© Godfried Roelant
| Ondervoorzitter Cieltje Van Achter (l.) en Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe luisteren aandachtig naar de tussenkomst van minister Jambon.

Jambon wordt ook in een adem genoemd met de (nog niet gerealiseerde) fusie van de Brusselse politiezones. Bij Vlaams Belang vragen ze zich af waarom hij dat niet eenzijdig doordrukt. Voor parlementslid Johan Van den Driessche is een eengemaakte politiezone een kwestie van tijd.

“Bij de man in de straat voel je dat de roep om één Brusselse politiezone steeds luider wordt. Het is mogelijk om dit vanuit de federale regering door te drukken, maar we willen dat die hervorming van onderuit wordt doorgevoerd. De fusie is niet opgenomen in het regeerakkoord en dat maakt het moeilijk werken. Maar als het van ons afhangt maakt het wel deel uit van het volgende programma. Dan kan er wel eens snel schot in de zaak komen.”

‘Burgers moeten deels zelf instaan voor eigen veiligheid’

De N-VA wil dat de burgers ook voor een deel zelf instaan voor hun veiligheid. Dat kan volgens hen het best met buurtinformatienetwerken (BIN). “Ganshoren was de eerste gemeente in Brussel waar zo’n BIN werd opgezet”, zegt Karl Vanlouwe die daar de lijst aanvoert.

“Met een BIN ontstaat er een driehoeksverhouding tussen de gemeente, de politie en de inwoners. Die laatste voorzien de politie van tips, waardoor die efficiënt kunnen optreden wanneer nodig. Iedereen leert elkaar zo ook beter kennen en dat versterkt het sociale weefsel van de buurt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?