20180422 ZOOM BRUZZ ACTUA 1613

| Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken steunt de Brusselse N-VA-campagne.

Analyse

N-VA voert lokaal campagne met federaal beleid

Laurent Vermeersch, Michaël Michiels
© BRUZZ
25/04/2018

In minstens elf Brusselse gemeenten zal de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) zich aan de kiezer presenteren. De Vlaams-nationalistische partij heeft weinig namen om mee uit te pakken, maar rekent op de populariteit van de federale regeringsleden Jan Jambon en Theo Francken.

Logo ikoontje Brussel Kiest 2018

De N-VA komt al zeker op in elf van de negentien Brusselse gemeenten en stelde dinsdag haar lijsttrekkers voor. Daarbij enkele bekende gezichten, zoals Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche, maar ook heel wat onbekende nieuwelingen.

N-VA moest dan ook op zoek naar vervangers voor enkele lijsttrekkers die in 2012 verkozen raakten, maar de partij ondertussen de rug toekeerden zoals Luc Demullier (Sint-Agatha-Berchem) en Dirk Berckmans (Molenbeek).

Hoeveel zetels N-VA ook binnenhaalt in de verschillende gemeenteraden, de kans is reëel dat de partij straal genegeerd wordt bij de de uiteindelijke meerderheidsonderhandelingen

De partij vond de vervangers vooral in eigen rangen. Zo wordt de lijst in Berchem getrokken door Thomas Villa, N-VA-medewerker in het federaal parlement, en die in Molenbeek door Laurent Mutambayi, een (Franstalige) kabinets­medewerker van federaal staats­secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Mutambayi stond eerder al op de Europese lijst, is van Congolese afkomst en liep in 2014 even in de kijker toen hij Francken bijstond tijdens de toelichting van zijn beleidsverklaring. Kort voordien had de staatssecretaris ophef veroorzaakt, omdat hij vragen had bij de meerwaarde van migranten van Congolese en Marokkaanse origine.

Dat de gemeentelijke lijsttrekkers vooral parlementsleden of medewerkers zijn, doet vermoeden dat het voor N-VA moeilijk blijft om kandidaten te vinden in Brussel, maar dat klopt niet, zegt Karl Vanlouwe, zelf senator en voor de tweede keer lijsttrekker in Ganshoren.

“Wij hebben de wind in de zeilen en anders dan zes jaar geleden komen heel wat mensen zich aandienen om op een lijst te staan,” klinkt het. “Daarbij ook heel wat Frans- en anderstaligen. Alle Brusselaars die zich herkennen in ons programma zijn welkom.”

Ondanks de beperkte naambekendheid van de meeste lijsttrekkers hoopt N-VA op een beter resultaat dan zes jaar geleden. Toen kwamen de Vlaams-nationalisten op in tien gemeenten en haalden ze in totaal zes zetels. Deze keer dient de partij dus in elf gemeenten een lijst in en daar kunnen er tegen juni nog enkele bijkomen.

Ministerraad Federale Regering Theo Francken Staatssecreataris voor asiel en migratie Jan Jambon Minister Binnenlandse zaken N-VA

| Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Jan Jambon, minister van Binnenlandse zaken. De N-VA rekent ook in Brussel op hun populariteit.

Franstalige kandidaten

Hoeveel Franstalige kandidaten uiteindelijk op de lijsten belanden, zal pas blijken in juni, als de volledige lijsten gecommuniceerd worden. Om beter te doen dan in 2012, mikt de partij in elk geval ook op Franstalige stemmen.

Uit opeenvolgende peilingen blijkt al dat de populariteit van de N-VA bij Franstaligen aanzienlijk gestegen is sinds de federale regeringsdeelname van de partij. Het is dan ook niet toevallig dat de lijsttrekker werden voorgesteld in het bijzijn van Theo Francken.

“Nationale kopstukken zoals Francken en Jan Jambon steunen volop de campagnes in Brussel,” zegt Cieltje Van Achter, Brussels parlementslid en lijsttrekker in Schaarbeek. “Wat Jambon realiseert met het Kanaalplan wordt overal goed onthaald, daar kunnen de Brusselaars van getuigen.”

Steunend op dat federale beleid is veiligheid een belangrijk thema voor N-VA. “We trekken naar de kiezer met de slogan Veilig thuis in een welvarend Brussel,” aldus nog Van Achter. “We zetten dus in op dat veiligheidsgevoel en willen zo de verandering die we op nationaal niveau voeren, doortrekken in Brussel.”

Hoeveel zetels N-VA ook binnenhaalt in de verschillende gemeenteraden, de kans is reëel dat de partij straal genegeerd wordt bij de uiteindelijke meerderheidsonderhandelingen. Veel politici en partijen hebben medewerking met N-VA immers al bij voorbaat uitgesloten.

Enkel de Franstalige liberalen van de MR staan duidelijk open voor samenwerking. In die zin is N-VA ook voor een stuk afhankelijk van het resultaat van haar federale regeringspartner.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2018, N-VA, Theo Francken, Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni