Afgelopen zondag waren er liefst 30 procent meer stemmen op Nederlandstalige lijsten. Waar stemden meer mensen op Nederlandstaligen? Sint-Gillis en Etterbeek kenden de grootste groei, Evere de kleinste.
Aantal Nederlandstalige stemmen groeit sterkst in Sint-Gillis en Etterbeek
Het aantal stemmen op Nederlandstalige lijsten steeg zondag fors, tot net geen 70.000. Dat is een historische score, die het aandeel van de Nederlandstalige stemmen in het totaal van 11 naar 15,3 procent stuwt. Enkel bij de oprichting van het Gewest in 1989 was het aandeel even hoog.
Wie de cijfers per gemeente opzoekt, ziet grote verschillen. Het aandeel aan Nederlandstalige stemmen is nog steeds het grootst in gemeenten die traditioneel ook meer Vlamingen tellen: Sint-Agatha-Berchem (20,8 procent), Jette (20,5 procent) en Brussel-Stad (19,8 procent) zijn koplopers. Onderaan de lijst bengelt Ukkel (9,8 procent).
We keken ook naar de groei van het aantal Nederlandstalige stemmen ten opzichte van 2014. Die blijkt met afstand de grootste in Sint-Gillis, waar het aandeel van 10,1 naar 16,8 procent springt. Dat is een stijging van het aantal ‘Vlaamse’ stemmen met ruim 60 procent . Na Sint-Gillis volgen Etterbeek, Vorst, Elsene en Schaarbeek (zie kaart).
De kleinste vooruitgang is voor Evere (van 11,6 procent naar 13,7 in het totale aantal stemmen). Ook Ganshoren en Ukkel kennen een eerder bescheiden groei.
Meer Nederlandstaligen?
Tonen die cijfers hoeveel Nederlandstaligen er bijkomen in de 19 gemeenten? Neen, want de grote sprong vooruit is enkel te verklaren doordat een aanzienlijk aantal mensen met een andere taalachtergrond plots voor een Vlaamse lijst heeft gestemd.
Toch zijn de cijfers boeiend. De top 5 in onze lijst lijkt immers verdacht veel op de 5 gemeenten waar de groei van het aantal Nederlandstalige adressen het grootst is: Sint-Gillis, Elsene, Etterbeek, Vorst en Schaarbeek. Dezelfde gemeenten, in een lichtjes andere volgorde.
De groei van het aantal stemmen op Nederlandstalige lijsten heeft met andere woorden zeker iets te maken met een toegenomen aantal mensen met Nederlands als thuistaal.
Een paar cijfers maken dat aanschouwelijker: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren er in Sint-Gillis 350 mensen meer met een Nederlandstalig adres dan in 2012. Maar het aantal extra stemmen op Vlaamse lijsten bij gewestverkiezingen van zondag bedroegen er wel 1.000.
"Nieuwe partijen in de Nederlandse taalgroep, zoals Agora, Be.One en PVDA zorgden wellicht voor extra kiezers, vooral in het westen."
“De cijfers tonen een verschuiving waar minstens twee of drie groepen bij betrokken zijn,” denkt VUB-demograaf Patrick Deboosere. Aan de oostkant van het gewest zie je een duidelijke groei van het aantal Nederlandstaligen, al dan niet in taalgemengde gezinnen. Laat ons niet vergeten dat die erg talrijk zijn in Brussel en sneller van taalrol kunnen veranderen bij de verkiezingen dan een eentalig gezin.”
Verder ziet Deboosere het effect van een aantal nieuwe partijen in de Nederlandse taalrol en dan vooral in het westen. “Agora, Be.one en de PVDA met een Nederlandstalige lijst, dat zijn factoren die daar nieuwe kiezers kunnen overtuigen. In Anderlecht zijn die samen goed voor 13 procent van de Nederlandstalige stemmen, in Sint-Gillis zelfs voor 20 procent.”
De groei van Groen ziet Deboosere grotendeels van bij Open VLD komen, dat bijna 11 procent verloor. “Open VLD was in Brussel sowieso al progressiever dan in Vlaanderen, de stap naar Groen was niet zo groot. In mijn eigen omgeving ken ik verschillende mensen die die namen.”
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , nederlandstalige stemmen , patrick deboosere
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.