— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019
reportage

‘Het ziet er niet goed uit voor CD&V’

© Photonews
| Bianca Debaets, lijsttrekker voor het Brussels Parlement

Voor CD&V, die vanavond verzamelde in de Event Lounge in Schaarbeek, viel er niet veel te vieren. “We zijn teleurgesteld, maar het lag zeker niet aan de campagne van Bianca,” zeggen de Brusselse militanten.

Volg ook de uitslagen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

De Event Lounge is een soort evenementenhal op een industrieterrein, ver in Schaarbeek. Om vijf uur was daar al een vijftiental militanten en kandidaten van CD&V-Brussel. Ze zaten broederlijk bijeen rond een tafeltje. Ook de militanten uit de andere provincies troepten samen.

In het begin van de avond was de sfeer nog hoopvol bij de Brusselaars, hoewel de eerste resultaten op een flink verlies wezen. “De kantons waar wij goed scoren zijn nog niet geteld,” zei Ingrid Haelvoet uit Evere, veertiende op de Brusselse lijst. “We leven op hoop en drinken er nog een glaasje op.” Ook haar dochter Laura Van Eeckhout, tweede op de Vlaamse lijst, houdt de moed erin. “De campagne van Bianca was fantastisch.” Twee andere militanten uit Elsene zijn iets voorzichtiger. “Mogelijk onze zetel kwijt in het Vlaams Parlement en nog slechts één zetel in het Brussels parlement. Dan spelen we natuurlijk niet mee bij de Brusselse regeringsvorming.”

Bianca Debaets wou nog niet reageren voor onze camera.

De kopstukken laten heel lang op zich wachten. Georges De Smul, voorlaatste op de Brusselse lijst, heeft zich alvast in zijn eentje neergezet op een stoel in de inkomhal. Hij kan er allemaal om lachen. “De ene keer ben je groot, de andere keer klein,” zegt hij relativerend. “Misschien wordt het oppositie deze keer en dat is niet plezant, ik kan het weten, na dertig jaar oppositie in Sint-Lambrechts-Woluwe.”

Het is ver over achten als CD&V-voorzitter Wouter Beke en de andere kopstukken arriveren. Het is geen triomfantelijke intocht. De lijsttrekkers klimmen op het podium, de Brusselaars Bianca Debaets en Benjamin Dalle staan op de flanken. Beke erkent in zijn toespraak dat de resultaten teleurstellend zijn en dat de uitslag noopt tot bescheidenheid. “De komende dagen gaan we onze conclusies trekken,” zegt hij. Dan komt Hilde Crevits aan het woord staat die de kandidaten aanspoort het hoofd niet te laten hangen.

Daarmee zijn de speeches voorbij. Terwijl de meeste andere kopstukken nog uitgebreid de tijd nemen om de pers te woord te staan, wil Debaets meteen weg. “Niets aan toe te voegen,” zegt ze, waarna ze wel de steunbetuigingen van de militanten in ontvangst neemt. Ook Benjamin Dalle wil nog geen commentaar geven. “Te vroeg, alle resultaten zijn nog niet bekend,” zegt hij.

Brigitte Grouwels, kandidaat voor het Brussels Parlement op de CD&V-lijst
© CD&V
| Brigitte Grouwels, kandidaat voor het Brussels Parlement

Brigitte Grouwels, die de Brusselse lijst duwde, wil wel spreken. “Ik ben zeer teleurgesteld,” zegt ze. “Alles is nog niet geteld, maar het ziet er niet goed uit voor ons.”

“Wij hadden bewust voor een discours van het midden, de redelijkheid, gekozen, geen polariserend discours, en we hadden gehoopt dat de zwijgende meerderheid daar gevoelig voor zou zjjn. Blijkbaar zoeken de mensen iets anders."

Grouwels stelt vast dat alles vluchtiger wordt in onze maatschappij. “Alles moet snel gaan. Maar de politiek kan niet altijd zo snel antwoorden bieden. Een fietspad, een metro, dat kost tijd. De bevolking is niet realistisch, Die ongedurigheid speelt ons als centrumpartij parten."

Grouwels gelooft dat CD&V in een stad als Brussel nog altijd iets te bieden heeft als partij die dicht bij de mensen staat. “Maar onze boodschap komt niet voldoende over. Wij gaan zeker moeten bijsturen. Nog meer met de mensen praten en uitleggen hoe de dingen werken. De antipolitiek moeten we actief bestrijden."

Het vermoedelijke zetelverlies voor CD&V in Brussel vindt ze een ramp. “We hadden excellente kandidaten waar Brussel echt iets aan zou hebben gehad."

Blijf op de hoogte van de regionale, federale en Europese verkiezingen. Op verkiezingsdag maar ook de dagen en weken nadien als de nieuwe coalities vorm krijgen en ministerposten verdeeld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?