— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Uit welke gemeenten komen de Brusselse parlementsleden?

© PhotoNews
| Het Brussels Parlement.

De kiezer heeft gekozen: de 89 vertegenwoordigers in het Brussels halfrond zijn bekend. Met twaalf parlementsleden is Schaarbeek in absolute cijfers hofleverancier, maar rekening houdend met het aantal inwoners per gemeente scoort Vorst eigenlijk nog beter.

Het Brussels Parlement zal er na de verkiezingen van 26 mei helemaal anders uitzien. Van de 89 verkozenen zullen er meer dan 40 nieuwe gezichten zijn. En dat zorgt ook voor andere verschuivingen.

De vorige legislatuur waren Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd in het halfrond, maar daar brachten CDH'ers Gladys Kazadi en Véronique Lefrancq verandering in. Nu is het de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe die geen stem meer heeft in gewestelijke materie.

Brussels-Stad verliest fors

De gemeente die het meeste parlementsleden voortbracht is Schaarbeek, met 12 vertegenwoordigers uit zes verschillende partijen. Dat zijn er drie meer dan in de periode 2014-2019. Daarachter volgt Brussel-Stad, dat met een terugval van 19 naar 11 fors inboet. Ook Vorst (9) en Sint-Jans-Molenbeek (8) zijn goed vertegenwoordigd.

Op het eerste gezicht zijn dat logische cijfers, want drie van de vier genoemde gemeenten hebben ook de grootste populaties. Als we het aantal parlementsleden per capita bekijken, steekt Vorst er echter met kop en schouders bovenuit.

Anderlecht slechtst vertegenwoordigd

Er is immers één vertegenwoordiger voor 6.223 Vorstenaren, zo berekende de krant La Capitale. Ook de Ganshorenaar, met drie parlementsleden ofwel 1 per 8.288 inwoners, wordt heel goed vertegenwoordigd. Hetzelfde geldt voor de inwoners van Sint-Pieters-Woluwe met vijf vertegenwoordigers, ofwel 1 voor 8.316.

Anderlecht (vijf parlementsleden, 1 voor 23.676 inwoners) en Elsene (vier parlementsleden, 1 voor 21.628) worden het slechtst vertegenwoordigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?