resultaten 26.05

Brussels parlement: PS blijft de grootste ondanks groene winst

Filip Van Der Elst
© BRUZZ
26/05/2019
Updated: 27/05/2019 01.27u
© BRUZZ | Roan Van Eyck interviewt Rudi Vervoort (PS) voor BRUZZ.

Alle stemmen voor het Brussels parlement zijn geteld. Groen en vooral Ecolo winnen fors, maar het is de PS die de grootste blijft. Aan Nederlandstalige kant verliezen de drie regeringspartijen (Open VLD, one.brussels, CD&V) fors, en haalt nieuwkomer Agora verrassend een zetel binnen. Ook de partij DierAnimal maakt zijn intrede in het Brussels parlement.

Vernieuw deze pagina regelmatig voor de laatste updates.

Resultaten

Bekijk ook de uitslagen voor het Vlaams Parlement en de Kamer.

Dit zijn de voorkeurstemmen van de politici voor het Brussels Parlement.

Anders dan in Vlaanderen is Groen de winnaar in Brussel. Groen passeert Open VLD als grootste Vlaamse formatie. De liberalen gaan er sterk op achteruit en worden pas de derde grootste partij aan Nederlandstalige kant.

Alle Nederlandstalige regeringspartijen lijken afgestraft te worden voor het gevoerde beleid. Behalve de Open VLD van Guy Vanhengel krijgt ook het one.brussels van Pascal Smet en CD&V van Bianca Debaets zware klappen. CD&V moet zelfs het Vlaams Belang laten voorgaan.

N-VA nummer twee

N-VA wint lichtjes en steekt zo de liberalen voorbij als tweede Nederlandstalige partij in Brussel. Vlaams Belang wint niet zo sterk als in Vlaanderen, maar gaat er toch met twee procent op vooruit en wordt iets groter dan CD&V.

Grote verrassing is burgerbeweging Agora, dat een zetel binnenhaalt. En ook DierAnimal mag binnenkort opkomen voor de rechten van dieren in het Brussels parlement. (lees verder onder de grafiek)

Aan Franstalige kant gaat Ecolo er sterk op vooruit. Die winst gaat ten koste van de score van PS, maar toch blijven de Franstalige socialisten de grootste. MR verliest ook, maar minder sterk dan in de peilingen werd voorspeld.

PTB voorbij CDH

Défi boekt een lichte winst. Voor CDH is er een klein verlies, maar die partij wordt voorbijgestoken door PTB, die zijn score ongeveer verdubbelt.

8 kantons: welke gemeente behoort tot welk kanton? Klik hier voor een overzicht.

  1. Kanton Anderlecht = Anderlecht en Sint-Agatha-Berchem
  2. Kanton Brussel = Brussel-Stad, incl. Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren
  3. Kanton Elsene = Elsene, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde
  4. Kanton Schaarbeek = Evere en Schaarbeek
  5. Kanton Sint-Gillis = Sint-Gillis
  6. Kanton Sint-Jans-Molenbeek = Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek
  7. Kanton Sint-Joost-ten-Node = Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe
  8. Kanton Ukkel = Ukkel en Vorst

Zetels

Wat betekent dit voor de zetelverdeling? De resultaten geven aan dat Groen een zetel wint. Agora en PVDA (dankzij lijstverbinding met DierAnimal) maken hun intrede in het Brussels parlement.

Vooral Open VLD betaalt het gelag, door van 5 naar 3 zetels terug te vallen. Ook CD&V verliest een zetel: enkel lijsttrekker Bianca Debaets is verkozen.

Opvallend is dat de forse nederlaag van one.brussels (om en bij de -5 procent) niet vertaald wordt in een zetelverlies: de lijst van Pascal Smet behoudt drie zetels. Omgekeerd zijn N-VA en Vlaams Belang niet in staat om hun (lichte) winst te verzilveren in extra zetels. Nochtans scoort N-VA zo'n 4 procent meer dan one.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest: Brussels Parlement, verkiezingsuitslagen 2019, Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie