— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Vorst verbiedt verkiezingsaffiches in handelszaken

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Verkiezingsaffiches in Laken voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nu de verkiezingen van 26 mei dichterbij komen, duiken de discussies over verkiezingsaffiches weer op. In Vorst horen ze niet thuis in handelszaken, andere gemeenten laten de keuze aan de handelaars over.

Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar verbiedt de gemeente Vorst verkiezingsaffiches in handelszaken. Dat schrijft La Dernière Heure. "We willen overlast voor de handelaars vermijden. Wij gaan voor een respectvolle campagne op basis van een democratisch debat", zegt burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) aan La DH.

In de gemeenten Anderlecht en Schaarbeek kunnen handelaars die geen verkiezingsaffiches willen dat duidelijk maken met behulp van een bordje. "Zo moeten we de rust van de handelaars garanderen en vermijden we visuele vervuiling", aldus eerste schepen Jérémie Drouart (Ecolo).

'Folklore'

In Etterbeek heeft het schepencollege een brief verstuurd naar alle handelaars om hen erop te wijzen dat ze verkiezingsaffiches mogen weigeren. Elsene overweegt nog mogelijke maatregelen. In Sint-Pieters-Woluwe, Molenbeek, Sint-Gillis en Sint-Joost zijn er geen maatregelen rond verkiezingsaffiches in handelszaken.

"Wij hebben nog nooit klachten ontvangen van handelaars op ons grondgebied", zegt burgemeester Emir Kir (PS). "Verkiezingsaffiches maken deel uit van de folklore van een campagne. Wij hebben geen redenen om ze te verbieden."

'Zichtbaarheid kleinere partijen'

Volgens Jean Faniel, directeur van CRISP (Centre de recherche et d’information socio-politiques), is het verbieden van verkiezingsaffiches geen onschuldige maatregel. "In sommige gemeenten zijn er steeds minder beschikbare plaatsen voor verkiezingsaffiches. Voor sommige kleinere of nieuwere partijen zijn verkiezingsaffiches het middel om zich zichtbaar te maken", zegt Faniel.

"Grotere partijen krijgen media-aandacht. Bovendien zijn verkiezingsaffiches een manier om de kandidaten voor te stellen. Verkiezingsaffiches verbieden kan alleen maar als men het gebrek aan zichtbaarheid van kleinere partijen compenseert."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?