— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Officiële kieslijsten zijn bekend

© PhotoNews
| Geen grote verrassingen te bespeuren in de officiële kieslijsten, al dienen zich ook enkele nieuwe politieke formaties aan.

De officiële kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 26 mei zijn gepubliceerd. Voor het Brussels Parlement kan de Brusselaar kiezen uit 24 lijsten. Naast de verschillende traditionele politieke families, nemen ook verschillende kleinere politieke formaties deel aan de verkiezingen van 26 mei.

Brussel Kiest LOGO 2019

De volledige lijsten en alle kandidaten kan je terugvinden op onze eigen verkiezingspagina 'Brussel Kiest'.

De directie van de verkiezingen heeft de officiële kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 26 mei vandaag/maandag gepubliceerd. Voor het Brussels Parlement zal de Brusselaar kunnen kiezen uit 754 kandidaten van 24 verschillende lijsten.

Ecolo, CDH, MR, Défi, PTB, PS en Listes Destexhe dienden elk een lijst met 72 kandidaten in. Aan Nederlandstalige kant doen Open VLD, N-VA, Vlaams Belang, Groen, PVDA, CD&V en one.brussels-SP.A mee.

Burgerlijsten

Daarnaast komen verschillende kleinere en minder bekende partijen mee, waaronder de 'burgerlijsten' van Agora, Plan B en Collectif Citoyen. Dierenrechtenpartij DierAnimal diende een Nederlandstalige en een Franstalige lijst in.

Act-Salem is een scheurlijst van de islamitische partij Islam. De voormalige lijsttrekker van Islam Philippe Latteur diende dan weer zelf een eenmanslijst in met als naam be@eu. Ook Isabelle Praile, ex-vicevoorzitter van de Moslimexecutieve, diende een eenmanslijst in met de even veelzeggende naam Hé.

Lijsttrekker Dyab Abou Jahjah hoopt met Be.One op een zitje in het Brussels Parlement. Tenslotte diende ook de rechts-populistische Parti Populaire een lijst in. Die wordt geduwd door Nathan Modrikamen, zoon van Mischaël.

Geen verrassingen

Wat het Vlaams Parlement betreft, zal de Nederlandstalige Brusselaar niet voor verrassingen komen te staan in het stemhokje. De lijsten vertegenwoordigen de traditionele politieke partijen die we al kennen van vorige verkiezingen.

Voor de Kamer zullen Brusselaars kunnen kiezen uit twaalf lijsten. Naast de gebruikelijke partijen komen ook Listes Destexhe met lijsttrekker Alain Destexhe en Parti Populaire op voor de Kamer.

SP.A heeft geen eigen lijst, maar Lydia Desloover (SPA-schepen in Sint-Joost) figureert wel op de vijfde plaats van de PS-lijst. Vlaams Belang trekt dan weer naar de verkiezingen met een Franstalige lijsttrekker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?