— Brussel kiest

Brussels Parlement

Deze politici cumuleren toch

© photonews
| Bernard Clerfayt (Défi).

Nu de Brusselse gekozenen bekend zijn, rijst de vraag of ze hun mandaat als parlementslid gaan combineren met dat van burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. In Brussel stemden PS, SP.A, Ecolo, Groen en Défi voor een decumul. Maar zoals het er nu uitziet, zijn er bij Défi, CDH en PS toch enkele politici met twee mandaten. Al hebben ze daar een geldig excuus voor.

De 'decumul' is een maatregel die voortkwam uit de graaischandalen, zoals dat van Samusocial. Een wet is nog niet gestemd, maar PS, SP.A, Ecolo, Groen en Défi zijn wel voorstander van zo’n 'decumul' en namen het al op in hun interne reglement. Dat betekent dat Brusselse parlementsleden hun job niet meer kunnen combineren met een lokaal uitvoerend mandaat. Maar zoals het er nu uitziet, zijn er bij drie partijen toch een aantal politici die tegelijkertijd meerdere functies (kunnen) uitoefenen.

CDH

Christophe De Beukelaer (CDH) zal zijn mandaat als schepen in Sint-Pieters-Woluwe opzeggen, bevestigt hij aan BRUZZ. Zijn collega Véronique Lefrancq, schepen in Koekelberg, neemt voorlopig wel haar twee mandaten op. Het CDH heeft een interne afspraak tegen de decumul, maar die gaat pas in vanaf het moment dat de wet is gestemd in het parlement. Bovendien kwam de partij overeen dat er in gemeentes van minder dan 50.000 inwoners (zoals Koekelberg) mag worden gecumuleerd, een uitzondering die ook in de voorgestelde wet voorkomt.

De burgemeester van Ganshoren, Pierre Kompany (CDH), hanteert dezelfde redenering. Hij blijft dus voorlopig afgevaardigd burgemeester, Jean-Paul Van Laethem zal hem halverwege deze legislatuur vervangen, zoals de twee eerder al overeen zijn gekomen.

PS

Ook de burgemeester van Brussel Stad, Philippe Close (PS), geraakte met 6.230 stemmen verkozen. Maar hij geeft zijn zitje in het parlement af omdat hij burgemeester van Brussel-Stad wil blijven. Hij werd enkel lijstduwer van de PS om de partij te steunen. Martin Casier, gemeenteraadslid in Watermaal-Bosvoorde, neemt Closes zitje in het pluche over.

Schepen Mohamed Ouriaghli (PS), ook verkozen, heeft een moeilijke keuze voor de boeg. Hij haalde 4.414 voorkeursstemmen. "Als ik met mijn hart kies, ga ik voor mijn schepenambt," zegt hij aan La Capitale. De aankomende weken zal hij beraadslagen met de burgemeester en andere leden van PS, en ten laatste op 11 juni beslist hij over het vervolg van zijn politieke carrière.

Ahmed Laaouej (PS) en Emir Kir (PS), respectievelijk burgemeesters van Koekelberg en Sint-Joost-ten-Node, raakten ondertussen verkozen tot de Kamer. Maar zij kunnen zich beroepen op de uitzondering voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Hun twee gemeentes vallen onder die grens, wat de deur openzet om de functies te cumuleren.

Défi

Bij Défi haalde lijstrekker Bernard Clerfayt 14.672 voorkeursstemmen binnen, terwijl hij op dit moment burgemeester van Schaarbeek is. Clerfayt liet eerder al weten dat hij alleen voor de positie van minister-president van Brussel zijn burgemeesterspost zal verlaten. Die kans is klein omdat Défi pas de vierde partij is, en die levert doorgaans niet de minister-president. Of hij als gewoon parlementslid zal zetelen, wil hij nog niet kwijt.

Ecolo, SP.A en Groen

Bij de drie andere voorstanders van zo'n decumul, Ecolo, SP.A en Groen, lijkt er geen probleem te zijn. Zij hebben geen verkozenen die nu een functie moeten opgeven. "Bij ons is dit verboden," reageert Pascal Devos, woordvoerder van Ecolo. "We hebben niemand op de lijst gezet die in die situatie kon raken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?