Brusselse formateurs Elke Van Den Brandt (Groen) en Rudi Vervoort (PS), met Laurette Onkelinx (PS) in het midden

| Brusselse formateurs Elke Van Den Brandt (Groen) en Rudi Vervoort (PS), hier met Laurette Onkelinx (PS) in het midden.

Formateurs: ‘Snelle Brusselse meerderheid noodzakelijk’

KH
© BRUZZ
25/06/2019
Updated: 25/06/2019 16.39u

De Brusselse formateurs hadden naar eigen zeggen een ‘constructieve ontmoeting’ met de Brusselse afdeling van Open VLD. Maar ze benadrukken wel dat er snel een meerderheid moet komen.

De vergadering vond plaats omdat Open VLD voorlopig niet meer mee aan tafel zit voor de vorming van een Brusselse regering. Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten eist dat de MR alsnog aan boord komt, hoewel er al een akkoord is aan de Franstalige zijde zonder de Franstalige liberalen.

Na het gesprek tussen Guy Vanhengel en Sven Gatz (beiden Open VLD) en formateurs Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt volgde een mededeling die niet meteen veel opheldering brengt. De ontmoeting verliep volgens de formateurs in een “sereen en respectvol klimaat”.

"We verwachten een gunstig vervolg zodat we snel de werkzaamheden voor een meerderheidsakkoord kunnen aanvatten."

Rudi Vervoort (PS)

20190410 RAPPORT VERVOORT kopje BRUZZ ACTUA 1662

Het communiqué van de formateurs lijkt bij momenten een vleugje humor te bevatten. Zo lezen we dat “de formateurs alvast de specifieke Brusselse context [schetsten] die is gebouwd rond een dubbele meerderheid en die los staat van de executieven in andere gewesten en op het federaal niveau.” Die uitleg klopt wel, maar dat weten de Brusselaars Gatz en Vanhengel natuurlijk evengoed. De boodschap is dan ook eerder aan het liberale partijhoofdkwartier gericht.

Snel

De formateurs benadrukken wel dat er snel een meerderheid op de been moet komen “om het Gewest in staat te stellen ten volle zijn rol te vervullen als solide en constructieve partner binnen het samenwerkingsfederalisme en als drager van stabiliteit in ons land. Het Brussels Gewest wil een sturende rol blijven vervullen voor het samenwerkingsfederalisme.”

“Wij hopen dat wij de vragen van de Open VLD hebben beantwoord en verwachten een gunstig vervolg zodat we snel de werkzaamheden kunnen aanvatten om een ambitieus meerderheidsakkoord uit te schrijven dat de Brusselaars verdienen voor de komende vijf jaar”, verklaarde PS-formateur Rudi Vervoort bij het buitenkomen.

Open VLD is karig met commentaar. De Brusselse afdeling zegt dat ze nu terugkoppelt naar het partijbestuur en wijst erop dat er maandag opnieuw een partijbureau is. De inhoudelijke onderhandelingen tussen de vijf resterende meerderheidspartijen beginnen ook niet voor maandag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Open VLD , PS , Groen , formatiegesprekken , Elke Van den Brandt , Rudi Vervoort , Gwendolyn Rutten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni