| Joris Poschet (CD&V), Hilde Sabbe (One.brussels) en Khadija Zamouri (Open VLD)

Sabbe, Poschet en Zamouri in parlement als opvolgers

KVDP
© BRUZZ
07/06/2019

Dinsdag leggen de Brusselse parlementsleden de eed af, onder wie (mogelijk tijdelijk) enkele opvolgers. Opmerkelijk: twee van de drie parlementsleden van one.brussels-SP.A hebben geen SP.A-partijkaart.

Op dinsdag 11 juni leggen de 72 Franstalige en 17 Nederlandstalige parlementsleden de eed af in het Brusselse halfrond. Aan Nederlandstalige kant komen daar nog drie parlementsleden bij van de huidige regeringspartijen CD&V, One.brussels en Open VLD.

Voor die partijen raakten de lijsttrekkers Bianca Debaets, Pascal Smet en Guy Vanhengel verkozen. Maar zij zijn ook aftredend minister of staatssecretaris, en worden na hun eedaflegging vervangen door een opvolger. Als zij niet in de volgende regering zitten, dan moeten de opvolgers weer baan ruimen zodra de voormalige regeringsleden hun zitje in het parlement kunnen opnemen.

Niet Delva, maar Poschet

CD&V haalde slechts één zitje binnen. Normaal gezien zou Paul Delva zijn zitje in het parlement kunnen behouden, aangezien hij tweede op de CD&V-lijst was en ook op vlak van voorkeursstemmen tweede in het rijtje is.

Maar Delva ziet af van zijn opvolgersplaats en neemt afscheid van het Brussels Parlement. Ook Brigitte Grouwels, de tweede opvolger, laat de kelk aan haar voorbijgaan. In haar plaats komt Joris Poschet, derde op de Brusselse CD&V-lijst. Hij was eerder Vlaams parlementslid en wordt over enkele jaren OCMW-voorzitter in Jette.

Eén SP.A'er in parlement

Open VLD moet het met twee zetels minder doen. Sven Gatz, Carla Dejonghe en Guy Vanhengel zijn rechtstreeks verkozen, maar Stefaan Cornelis en Khadija Zamouri grepen naast een zetel. Toch mag Zamouri dinsdag dan de eed afleggen, als opvolger. In Molenbeek is Zamouri ook nog schepen van onder meer Netheid. Het ziet er dus naar uit dat zij haar schepenambt en parlementszetel tjdelijk zal cumuleren.

Ter vervanging van aftredend minister van Mobiliteit Pascal Smet stuurt One.brussels Hilde Sabbe naar het Brussels Parlement. De SP.A-lijst met onafhankelijken heeft drie zetels, Sabbe was vierde. Net als de andere nieuwkomer in het Brussels Parlement voor One.brussels Els Rochette heeft Sabbe geen partijkaart.

Van de drie One.brussels-parlementsleden zullen twee verkozenen geen SP.A-partijkaart hebben. "Onze lijst werd ook altijd voorgesteld als stadsbeweging", zegt Sabbe die ook niet van plan is om een partijkaart te nemen. "Ik ben wel loyaal en sta 100 procent achter ons programma." Fouad Ahidar zal het enige parlementslid met een SP.A-partijkaart zijn.

Installatie VGC-Raad

Volgende week donderdag is de volgende grote dag voor de Nederlandstalige verkozenen in Brussel. Dan vindt de installatie van de Raad van de VGC plaats. "Die wordt voorgezeten door het oudste lid", aldus Sabbe.

Zonder de opvolgers zou Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) de oudste zijn. "Maar nu ben ik dat en zal ik donderdag al mogen voorzitten", zegt Sabbe nog.

Zodra er een nieuwe meerderheid is in het VGC-college wordt er een nieuwe raadsvoorzitter verkozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, opvolgers, Brussels Parlement, Khadija Zamouri, Paul Delva, Joris Poschet, Hilde Sabbe, one.brussels, Open VLD, CD&V

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni