— Brussel kiest

Brussels Parlement

Smet en Schepmans lonken naar de groenen en naar elkaar

© PhotoNews
| Brussels minister Pascal Smet (SP.A/one.brussels) en Molenbeeks schepen Françoise Schepmans (MR) strijden om de macht in Brussel.

Het Brussels Gewest besturen samen met Ecolo-Groen, dat zien lijsttrekkers Pascal Smet (SP.A) en Françoise Schepmans (MR) allebei wel zitten. Of met elkaar: “We delen het optimisme over Brussel.”

Brussel Kiest LOGO 2019

Na de overwinning van de groenen bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, dingen zowel rood als blauw naar hun gunsten. In een interview in De Morgen steken Brussels minister Pascal Smet (SP.A) en Molenbeeks schepen Françoise Schepmans elkaar de loef af.

Zo noemt Schepmans haar MR progressiever dan de PS: “Sommige socialisten in Brussel willen gewoon surplacen, doorgaan zoals ze al decennialang bezig zijn. Dat maakt hen conservatiever dan ons.” Ook qua goed bestuur zou MR een betere partner zijn, volgens Schepmans, naar analogie met haar vroegere blauw-groene College in Sint-Jans-Molenbeek.

Smet noemt zichzelf dan weer “de ayatollah van de groenen,” en benadrukt hoe dicht de partijprogramma’s van groenen en socialisten bij elkaar liggen. “Bij Ecolo-Groen hebben ze zelfs ons institutioneel programma gekopieerd.”

Maar veel zal afhangen van de federale regeringsvorming, stelt Schepmans. En dan zien MR en SP.A een verbintenis onderling ook wel zitten. “We zijn zeker niet over alles akkoord, maar we delen het optimisme over Brussel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?