— Brussel kiest

Brussels Parlement

Vervoort en Vanhengel: 'Gemeenschappen moeten meer doen voor Brussel'

© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ
| Guy Vanhengel (Open VLD) en Rudi Vervoort (PS).

De gemeenschappen moeten meer investeren in Brussel. Dat zeggen minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) in een interview met Le Soir.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) pleiten voor een sterk samenwerkingsfederalisme. "Het overlegcomité zou een adviesraad van België moeten zijn", zegt Vanhengel aan Le Soir. Daarin zouden grote investeringen moeten worden afgesproken bij het begin van de legislatuur. "En daar kunnen we de grote doelstellingen vastleggen", voegt Vervoort daar aan toe.

Maar daarvoor moeten de gemeenschappen meer doen voor Brussel, vinden de twee bevriende politici. "Ze moeten genoeg middelen beschikbaar maken voor het onderwijs", aldus Vanhengel. "De Franse Gemeenschap moet niet opscheppen over wat het voor Brussel gedaan heeft", meent Vervoort.

Aandacht voor Brusselse prioriteiten

"De financiering van onze crèches en scholen wordt bijna volledig gedragen door het Gewest. Als we op de Franse Gemeenschap moesten rekenen, vraag ik me af waar we vandaag zouden staan.", aldus de minister-president nog. Vanhengel: "Het Gewest vult de tekortkomingen van beide gemeenschappen in."

Rudi Vervoort kijkt uit naar de verkiezingen in mei en de meerderheid die daarna gevormd zal worden in de Franse Gemeenschap. "Als de Brusselse prioriteiten niet geïntegreerd worden in het meerderheidsakkoord, moeten de Brusselse verkozenen er ook niet voor stemmen."

'Brusselse identiteit'

In het interview met Le Soir bespreken de twee politieke sterkhouders uit Evere ook het meertalig onderwijs. Bij het Brussels Studies Institute bestelden zij een haalbaarheidsstudie over meertalig onderwijs in Brussel.

"Een mogelijke piste zou zijn dat de federale regering, bevoegd voor tweetalig onderwijs in Brussel, de toestemming geeft om meertalig onderwijs te organiseren, dat de gemeenschappen de regulerende macht en de gemeenten de inrichtende macht worden", klinkt het.

Dat het draagvlak voor meertalig onderwijs in Brussel groter wordt, toont volgens Vervoort aan "dat de Brusselse identiteit rijp wordt." Hij droomt van een Brussels politiek model dat "de communautaire kloof overstijgt." "Dan moeten ze zowel in het zuiden als in het noorden aanvaarden dat men in dit klein gewest anders zou kunnen denken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?