— Brussel kiest

Kamer

CDH reageert op afvalligen met #moijereste

© PhotoNews
| Brussels Minister Céline Fremault (CDH.)

Nadat lijsttrekker Joëlle Milquet en lijstduwer Francis Delperée op het allerlaatste moment besloten dan toch niet op de CDH-lijst te staan, rechten de christendemocratische overblijvers de rug. Ze doen dat met de hashtag #moijereste: ik blijf.

Het was Cédric Halin, burgemeester van Olne, die het vuur aan de lont stak. “Om tijd te winnen kunnen we beter preciseren wie blijft in plaats van wie vertrekt.” Deze ietwat cynische reactie kreeg navolging van Didier Wauters, kopman in de Stad Brussel, weet RTBF. Hij tweette: “Het is het humanistisch project dat telt, niet de individuen. In elk geval, ik blijf!” Gevolgd door de hashtag #moijereste.

Intussen namen ook burgemeester Piere Kompany en minister voor Leefmilieu Céline Fremault de hashtag over. Die laatste zegt in een tweet nog altijd over een mooie ploeg te beschikken, ook al staan heel wat lokale sterkhouders niet op de lijst voor het Brussels Gewest (Milquet stond op de federale lijst, nvdr).

De CDH zit al enige tijd in zwaar weer. “Veel lijsten wilden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen al het label CDH niet meer, en opteerden voor burgerlijsten”, zegt Emilie van Haute, politicoloog aan de ULB.

“Daarnaast zit de partij in een negatieve spiraal, en is de partij zonder leider. Milquet past voor een sterke leidersrol, vermoedelijk omwille van de rechtszaak die haar boven het hoofd hangt. En Fremault haalde een zeer slecht resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen, en dat voor een minister. Er is duidelijk een probleem van leiderschap bij het CDH.”

Dat Delperée nu vertrekt als lijstduwer, heeft volgens Van Haute ook te maken met het wegvallen van Milquet én het feit dat Georges Dallemagne in haar plaats lijsttrekker is geworden. “Het botert niet tussen die twee”, zegt Van Haute. "En misschien wilde hij zelf wel lijsttrekker worden." Bij het CDH klinkt het dat Delperée uit vriendschap mee met Milquet is opgestapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?