Zakia Khattabi (Ecolo) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

Khattabi (Ecolo) wil geen eed afleggen voor Dries Van Langenhove

EDB
© Belga - BRUZZ
19/06/2019

Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi wil de eed tijdens de installatievergadering van de nieuwe Kamer niet afleggen indien Dries Van Langenhove tijdens die ceremonie een prominente rol krijgt. Zijn inverdenkingstelling wegens vermeende inbreuken op onder meer de racismewet, de negationismewet en de wapenwet dreigt het imago van de Kamer nog verder te bezoedelen, zegt Khattabi.

Op donderdag is het de beurt aan de Kamerleden om hun eed af te leggen. Volgens het reglement moeten de twee jongste parlementleden tijdens die ceremonie de voorzitter bijstaan. Samen met de 26-jarige Melissa Hanus (PS) is Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) van dienst om de tijdelijke voorzitter Patrick Dewael (Open VLD) te flankeren.

Maar als het van Ecolo afhangt, komt het niet zover. Van Langenhove werd maandag verhoord in kader van het onderzoek rond Schild en Vrienden en werd volgens het parket van Oost-Vlaanderen formeel in verdenking gesteld voor inbreuken op de racisme-, negationisme- en wapenwet.

“Met deze inverdenkingstelling wordt het stilaan onaanvaardbaar. We kunnen onze instelling niet nog eens laten bevuilen,” zegt covoorzitter Khattabi in een gesprek met persagentschap Belga. In een tweet op dinsdag dreigt Khattabi de eed niet af te leggen indien Van Langenhove tijdens de ceremonie een prominente rol krijgt.

Khattabi vraagt aan de democratische partijen in het parlement en aan de leden van het bureau van de uittredende Kamer om te vermijden dat Van Langenhove donderdag naast voorzitter Dewael mag plaatsnemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Kamer , Politiek , Zakia Khattabi , Ecolo , Dries Van Langenhove , de Kamer , Patrick Dewael

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni