— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Hariche over pennenzak: 'Wil extra kosten voor ouders vermijden'

© vzw De Brusselse Keukens
| Volgens Faouzia Hariche (PS) doet de stad heel wat om ouders niet in de kosten te dwingen voor de opleiding van hun kinderen. Ook de pennenzakken die deze week uitgedeeld worden passen in dat project.

Volgens de Brusselse schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) deelt de stad enkel pennenzakken uit aan leerlingen van het eerste studiejaar, om ouders niet in de kosten te jagen voor het onderwijs van hun kinderen. Dat het momenteel kiescampagne is, doet volgens de schepen niet ter zake.

De Brusselse oppositie, met Ecolo op kop, vreest dat de uitgedeelde pennenzakken verdoken campagnemateriaal zijn van de PS - niet in het minst vanwege de rode kleur. Maar volgens Hariche passen de etuis in een breder project van het Brusselse schepencollege, met als doel de kost van onderwijs voor ouders betaalbaar te houden.

“Het is niet omdat het verkiezingen zijn, dat we daarmee moeten ophouden”, zegt Hariche aan BRUZZ. “Voor de duidelijkheid: op de pennenzakken staan geen namen, geen partijlogo’s, niets. Niemand van onze partij heeft hierover gecommuniceerd, zelfs niet verbaal.”

Socialistisch rood?

Volgens Hariche werden de pennenzakken en hun inhoud - met onder meer een potlood, gom en latje - aangekocht op aanraden van de administratie. Maar wat dan met de kleur? Komt die toevallig overeen met het typerende socialistisch rood?

“Rood is één van de officiële Brusselse stadskleuren”, zegt Hariche kort, die zich ook nog laat ontvallen dat de kritiek op de pennenzakken “ietwat ridicuul” is.

(Lees verder onder de foto.)

Pennenzak Stad Brussel
De beruchte rode pennenzak.

Tot slot kwam er ook kritiek op het feit dat de pennenzakken enkel werden uitgedeeld in Franstalige basisscholen. Ook hiervoor is volgens Hariche een eenvoudige verklaring.

“De pennenzakken werden al in juni besteld, op basis van het aantal inschrijvingen toen”, zegt ze. "Daardoor krijgen een aantal scholen nu geen etuis, zowel Frans- als Nederlandstalige. Maar het Nederlandstalig onderwijs telt nu eenmaal minder leerlingen."

Toch valt het op dat al 22 van de 23 Franstalige scholen pennenzakken kregen om uit te delen, terwijl de zeven Brusselse Nederlandstalige scholen op droog zaad bleven zitten. "Ik ga niet over de verdeling van de etuis", zegt Hariche daarop. Ze garandeert dat elke Brusselse leerling uit het eerste jaar op termijn een pennenzak zal ontvangen.

De schepen schat dat de tweede bestelling pennenzakken plus schrijfgerei ongeveer drie weken op zich zal laten wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?