Interview

Directrice Globe Aroma wordt running mate Pascal Smet

Mathias Declercq
© BRUZZ
28/02/2019

| Els Rochette, artistieke directeur bij kunstenhuis Globe Aroma, bekleedt de tweede plaats op de lijst van one.brussels.

Na 14 jaar aan het hoofd van het Brusselse kunstenhuis Globe Aroma zet artistiek directeur Els Rochette de stap naar de politiek. Ze komt als onafhankelijke op de tweede plaats op voor one.brussels, de lijst van minister Pascal Smet (SP.A) voor het Brussels parlement. “Er is lang te weinig aandacht geweest voor de zwaksten van onze samenleving.”

Toen huidig minister Pascal Smet (SP.A) haar vroeg om mee te stappen in het project van one.brussels, de lijst van SP.A en onafhankelijken voor een sterker Brussels gewest, “kwam dat onverwacht maar heb ik niet lang moeten nadenken”, zegt Rochette aan BRUZZ. “Ik heb altijd op het terrein (Rochette was nog actief als straathoekwerkster, red.) en op het middenveld geprobeerd de noden van de zwaksten in Brussel te signaleren naar het beleid. Dit is dan ook een logische stap. Het voelt goed.”

U blijft wel onafhankelijk en zal dus geen lidkaart aanschaffen?

Ik heb nooit de ambitie gehad om tot een partij toe te treden, en ik ga nu ook geen lid worden van SP.A, neen. De standpunten van de partij sluiten wel het dichtst aan bij mijn overtuigingen. De nadruk op de meest kwetsbaren in onze stad, dat zij altijd moeten mee zijn, is mijn grootste bekommernis. Een op drie leeft in Brussel onder de armoedegrens: dat moet de prioriteit zijn.

Lees: daar is in het verleden niet genoeg aandacht naar gegaan.

Dat is naar mijn aanvoelen inderdaad te weinig gebeurd. Of het is alleszins niet snel genoeg gegaan. Ik werk natuurlijk dagelijks met daklozen, migranten, vluchtelingen. Dan voelt het snel zo aan. Maar ja, ik ben zelf altijd kritisch geweest ten opzichte van de politiek, ook van de SP.A. Maar ik ben ervan overtuigd dat de focus goed ligt nu.

"Als de macht in handen is van personen die de zwaksten criminaliseren, dan besef je pas hoe fragiel het concept van mensenrechten eigenlijk wel is"

Els Rochette

Heeft de razzia in kunstenhuis Globe Aroma, waarbij vluchtelingen werden opgepakt en opgesloten, meegespeeld in uw beslissing om de stap naar de politiek te zetten?

Onrechtstreeks wel, denk ik. Ik was voor die politie-inval er altijd positief van overtuigd dat ik van op het terrein echt een verschil kon maken, maar op zo’n moment voel je aan den lijve waar de echte macht ligt. Als die macht in handen is van personen met een negatief discours die de zwaksten criminaliseren, dan besef je pas hoe fragiel het concept van mensenrechten eigenlijk wel is. Zelfs als je die een paar uur lang worden afgenomen, voel je hoe zwaar het moet zijn voor mensen die dagelijks ermee geconfronteerd worden.

De SP.A wordt wel eens verweten om geen sluitend antwoord te hebben op de migratieproblematiek.

Laten we wel wezen: inzake migratie kan je op Brussels niveau niet zoveel doen. Maar qua opvang van nieuwkomers en migranten kunnen we wel veel doen. Ik ben ervan overtuigd dat one.brussels dat serieus neemt, en dat SP.A heeft ingezien dat ze zich de laatste jaren te weinig op het thema geprofileerd hebben.

Jullie lijst pleit voor een veel sterker gewest. Is dat de oplossing?

Zeker en vast. Veel van de thema’s waarmee ik begaan ben - zoals armoede, het recht op wonen, maar ook cultuur - zouden veel efficiënter behandeld kunnen worden met een sterker gewest. Wie nu hulp nodig heeft, moet door een kafkaiaanse structuur worstelen. Daarom stellen wij bijvoorbeeld ook voor om met 1 gewestelijke wachtlijst voor sociale woningen te merken.

Vanop de tweede plaats is de kans op een zetel in het Brussels parlement groot. Dat valt niet meer te verzoenen met uw functie bij Globe Aroma.

Neen. Het is een job die heel veel van je vraagt. En ik heb het zelf 14 jaar lang gedaan, dat is al lang. Ik ga het missen, maar het is een mooi moment om af te sluiten en vernieuwing zal de organisatie goed doen. Ik word zelf dan wel vrijwilliger, zoals die tientallen anderen in onze organisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Els Rochette , Globe Aroma , one.brussels , Pascal Smet

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni