— Brussel kiest in jouw gemeente

Elsene

Dufourny wil Kasteleinsplein 'voor helft autovrij'

© Jen Tomashek
| Kasteleinsplein

Burgemeester van Elsene Dominique Dufourny (MR) wil het Kasteleinsplein heraanleggen en denkt daarbij aan een plein dat voor de helft autovrij is. Een ondergrondse parking moet dat mogelijk maken.

Het grootste deel van het Kasteleinsplein wordt - behalve op woensdag want dan is er een markt – ingenomen door parkeerplaatsen. “Openluchtparkings zijn niet meer van deze tijd”, zegt burgemeester Dufourny (MR) daarover in La Capitale. “Niemand wil dit nog.” Overigens geeft ze aan dat het plein “verouderd” is.

Dufourny heeft al samengezeten met minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Die wil een haalbaarheidsstudie voor een ondergrondse parking onder het Kasteleinsplein.

“Die studie zou ons aan niets binden, maar zo zouden we wel cijfers kunnen geven aan buurthandelaars en omwonenden”, aldus Dufourny. “Er zijn manieren om het allemaal sneller te laten gaan. Maar eerst moeten we wel peilen of de buurtbewoners zo een parking wel willen.”

Niet helemaal autovrij

Door de wagens ondergronds te laten parkeren, kan het plein gezelliger worden, klinkt de redenering. Alhoewel er nog geen concreet project op tafel ligt, wil de burgemeester het autoverkeer op het plein beperken.

“In plaats van op het hele plein te kunnen rijden met de auto, zou er slechts een deel toegankelijk zijn voor het verkeer. Een volledige voetgangerszone maken van het hele plein lijkt me niet zo nuttig”, zegt Dufourny. “Het plein is groot genoeg en moet toegankelijk blijven voor leveringen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?