Analyse

Ganshoren: De sjerp gaat naar Pierre Kompany

Bettina Hubo
© BRUZZ
15/10/2018

| Pierre Kompany (ProGranshoren) wordt de eerste zwarte burgemeester in Brussel.

ProGanshoren is er, samen met MR en Défi, in geslaagd om de lijst Ensemble-Samen van Michèle Carthé (PS) voor de komende zes jaar naar de oppositiebanken te verbannen.

De lijst van ex-burgemeester Carthé zat bijna drie legislaturen lang in de meerderheid. Maar begin vorig jaar werd ze onverwacht uit de meerderheid gegooid. ProGanshoren (CDH, CD&V en onafhankelijken) en MR namen het roer over, en kondigden aan ook na de verkiezingen te willen samenwerken.

Met de tegenvallende resultaten van zondagavond heeft Carthé het tij niet kunnen keren. Haar lijst verliest maar liefst 14,7 procent van de stemmen, oftewel vijf zitjes. ProGanshoren daarentegen gaat met 5,8 procent vooruit en behaalt negen zetels. MR scoort minder goed. De partij verliest 2,3 procent en raakt een zetel kwijt.

Samen komen de lijsten van het voorakkoord – ProGanshoren en MR – aan veertien zetels (op 27), niet echt een comfortabele meerderheid. Dus wordt Défi aan boord gehesen. Die partij gaat van een naar twee zetels.

ProGanshoren en MR hadden op voorhand afgesproken dat de grootste partij de burgemeester zou leveren. Dat wordt dus Pierre Kompany, die 1.327 voorkeurstemmen behaalde. ProGanshoren krijgt daarbij nog drie schepenambten, voor Jean-Paul Van Laethem, Quentin Paelinck en Marina Dehing-Van den Broeck, en mag voorts de voorzitter van het OCMW leveren: Chantal De Saeger.

MR is goed voor drie schepenen. Behalve lijsttrekker Stéphane Obeid worden dat Sabrina Baraka en Magali Cornelissen. Ten slotte wordt ook lijsttrekker Grégory Rase van Défi schepen.

In de oppositie krijgt Ensemble-Samen het gezelschap van Ecolo-Groen, dat spectaculair stijgt naar vier zitjes, en van N-VA, dat één zetel behaalt.

Wie wordt burgemeester?

Pierre Kompany (ProGanshoren)

| Pierre Kompany (ProGanshoren.)

Pierre Kompany van ProGanshoren, vader van voetballer Vincent, zorgt voor een primeur: Kompany wordt de eerste zwarte burgemeester van het land.

De deal is dat hij na drie jaar de fakkel doorgeeft aan Jean-Paul Van Laethem, ook van ProGanshoren.

En de Vlamingen ...

Marina Dehing-Van den Broeck (ProGanshoren) wordt de nieuwe Vlaamse schepen. Zij was in het verleden al verschillende keren schepen voor CD&V. Afgelopen bestuursperiode waren er nog twee Vlaamse mandaten, nu slechts één. Wel is afgesproken dat Philippe Beghin (ProGanshoren), de broer van Jan, voorzitter wordt van de gemeenteraad.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Ganshoren.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Kiest 2018: Ganshoren, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018, Pierre Kompany, ProGanshoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni