resultaten 14.10

Ganshoren: Pierre Kompany wordt eerste zwarte burgemeester van Brussel

Bettina Hubo
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 19.23u

| Pierre Kompany (ProGranshoren) wordt de eerste zwarte burgemeester in Brussel.

ProGanshoren, MR en Défi bereikten een akkoord. Pierre Kompany (ProGanshoren) wordt burgemeester. Hij is meteen ook de eerste zwarte burgemeester van Brussel.

ProGanshoren (CDH/CD&V en onafhankelijken) steeg met 5,8 procent tot 28,3 procent, goed voor negen zetels.

De LB (MR) daalde met 2,3 procent en komt uit op 18,1 procent, ofwel vijf zetels. ProGanshoren en MR hadden een voorakkoord, maar omdat ze samen maar veertien zetels hadden, dus slechts één op overschot, haalden ze er ook Défi bij. Die partij steeg van één naar twee zetels.

Pierre Kompany wordt burgemeester voor drie jaar, daarna wordt hij opgevolgd door Jean-Paul Van Laethem, ook van ProGanshoren.

Grote verliezer is de lijst Samen-Ensemble van Michèle Carthé (PS). De lijst gaat er met 14,7 procent op achteruit en houdt nog slechts zes zitjes over.

Ecolo-Groen deed het uitstekend en komt uit op 16,4 procent, een stijging met 7,3 procent. Dit Ganshoren betekent een groei van twee naar vier zetels. “We zijn heel blij. We hadden gehoopt op drie zetels en gedroomd van vier. Onze thema’s, de luchtvervuiling op de Keizer Karellaan, de mobiliteit en goed bestuur, hebben gewerkt,” zegt Elke Van den Brandt.

N-VA, goed voor 6,7 procent, behaalt een eerste zetel in Ganshoren. Lijsttrekker Karl Vanlouwe reageert opgetogen. “Een stijging van bijna twee procent en een zetel, wij zijn heel tevreden.”

Marina Dehing van ProGanshoren wordt de nieuwe Vlaamse schepen. In het vorige bestuur waren er nog twee Vlaamse mandaten, nu slechts één. Op die lijst ProGanshoren is ook Philippe Beghin verkozen.

De lijst van Michèle Carthé (Ensemble-Samen) heeft klappen gekregen in Ganshoren. 'Ik zal positief oppositie voeren, zoals ik het ook al heb gedaan voor ik burgemeester was.'

Reactie Elke Van den Brandt (Ecolo-Groen): 'Dit was beter dan we hadden durven dromen.'

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Ganshoren. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Kiest 2018: Ganshoren , verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni