Pierre Kompany (ProGanshoren)

| Pierre Kompany (ProGanshoren).

NY Times over burgemeester Kompany: 'België maakt komaf met koloniaal verleden'

TDN
16/10/2018

De Amerikaanse krant New York Times en de Britse BBC hebben dinsdag een stuk gewijd aan Pierre Kompany (ProGanshoren). De vader van Rode Duivel Vincent Kompany is de eerste burgemeester van Afrikaanse origine in de Belgische geschiedenis.

Beide gerenommeerde media verwezen daarin naar het lugubere koloniale verleden van België. Volgens de NY Times maakt ons land eindelijk komaf met die historische schandvlek. Daar is niet alleen de aanstelling van Pierre Kompany het bewijs van, stelt de krant.

Ook de inauguratie van het Lumumbaplein en de heropening van het Afrikamuseum, dat de kolonisatie kritischer voorstelt, zijn tekens aan de wand. "België maakt vooruitgang door mensen te integreren die nog niet zo lang geleden uitgebuit en bijna uitgeroeid waren."

Historisch

Pierre Kompany groeide op in Congo en kwam in 1975 als politiek vluchteling naar België. Hij sloot zich aan bij de Parti Socialiste (PS), maar richtte in 2012 zijn eigen partij ProGanshoren (CDH, CD&V en onafhankelijken) op. Met succes, want afgelopen zondag mocht de 71-jarige de burgemeesterssjerp aantrekken.

Zijn partij ProGanshoren groeide met 5,8 procentpunt en werd de grootste in Ganshoren. Kompany was met 1.327 voorkeursstemmen ook de populairste politicus en smoorde een terugkeer van ex-burgemeester Michèle Carthé (PS) in de kiem.

Niet alleen de New York Times en de BBC hadden aandacht voor het historische verkiezingsnieuws. Ook onder meer in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Turkije kreeg Pierre Kompany paginaruimte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Kiest 2018: Ganshoren, Politiek, Pierre Kompany, ProGanshoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni