Interview

Clerfayt met Open VLD: 'Schaarbeek is het nieuwe New York'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
18/07/2018

In Schaarbeek gaat Open VLD voor het eerst op de lijst van Défi-burgemeester Bernard Clerfayt staan. Quentin van den Hove mikt er op een schepenambt. De twee praten samen met BRUZZ. “Het beleid in Schaarbeek is dat van Bart Somers in Mechelen.”

Na het interview staat de burgemeester op en kijkt hij nog even peinzend naar de onderlegger op zijn kingsize werktafel, die een grote kaart van de gemeente toont. “Schaarbeek is het nieuwe New York,” verkondigt hij met een tevreden blik. “Met het Josaphatpark als Central Park.”

Het typeert de burgervader van de ezelsgemeente. Als absoluut stemmenkanon bij de gemeenteraadsverkiezingen staat wat zelfvertrouwen hem wel. Het staat hem ook toe de lijst te vormen die hij wil. Mét de Vlaamse liberalen en ook een handvol Franstalige dissidenten uit de MR in dit geval.

Quentin van den Hove, u gaat op de lijst van een Défi-burgemeester staan. In Evere staat Guy Vanhengel dan weer op de lijst van een PS-burgemeester. Maakt Open VLD het de N-VA niet erg makkelijk zo? De liberalen lijken niet kieskeurig en gaan hier zelfs op de lijst van een ‘franskiljon’ staan.
BERNARD CLERFAYT: (luid) Ik, een franskiljon (probeert verontwaardigd te kijken maar moet uiteindelijk hartelijk lachen)?
QUENTIN VAN DEN HOVE: Wie wil focussen op symboliek uit het verleden is daar vrij in. Wij concentreren ons op het beleid. En dat is hier zo goed als identiek aan dat van Bart Somers in Mechelen. Het zijn twee steden die het erg moeilijk hebben gehad en die het vandaag heel goed doen, met een positief imago en heel veel stadsvernieuwing. Er waren hier ook geen Nederlandstalige gemeentescholen en dat zijn er nu twee …
CLERFAYT: … en dat met een franskiljon als burgemeester (gezamenlijk lachsalvo).
VAN DEN HOVE: Bovendien gaan we ook nog samenwerken rond een Nederlandstalige crèche. Als je in Brussel wil wegen op het gemeentebeleid, moet je dat doen op de lijst van de burgemeester.

Is het omgekeerd voor een Défi-burgemeester niet moeilijk om een Vlaamse partij op zijn lijst te nemen?
CLERFAYT:
Neen. Ik heb altijd goede contacten gehad met de Nederlandstaligen. Ik voer geen politiek van een gemeenschap tegen een andere, of het nu de Marokkaanse tegen de Belgische is of Nederlandstaligen tegen Franstaligen. Ik ben een burgemeester die zich tegen de politiek van meneer Nols heeft gekeerd (Roger Nols, de voormalige extreemrechtse en anti-Vlaamse FDF-burgemeester, red.).In Schaarbeek vestigen zich de laatste tijd veel Vlaamse gezinnen, die heel blij zijn met het beleid hier. Wat zijn hier nog de communautaire geschillen? Ik zie hoogstens dat de N-VA die probeert in te voeren. Ik zie geen recepten van de N-VA die positief zouden zijn voor Schaarbeek. De criminaliteit is hier meer gedaald dan in Antwerpen. En aan het Noordstation zien we wat de gevolgen zijn van het falende beleid van meneer Francken. Al die mensen die daar in de natuur slapen en geen onthaal of opvang hebben, dat weegt op die wijk.

Quentin van den Hove, op welke plaats komt u?
VAN DEN HOVE: De dertiende. Dat is een mooie plaats na alle schepenen, zeker als je rekening houdt met het ritsprincipe.

Dat is niet echt hoog.
CLERFAYT: Was hij een vrouw geweest, dan kon hij hoger staan. Maar dat heeft hij niet gewild (lacht).

Wordt u ook schepen?
VAN DEN HOVE: Het gaat voor ons eerst over inhoud. We hebben ook afspraken onder elkaar, maar het zal in de eerste plaats afhangen van de uitslag.

Quentin van den Hove Bernard Clerfayt

| Quentin van den Hove (Open VLD) en Bernard Clerfayt (Défi)

Burgemeester, uw meerderheid met Ecolo en CDH is erg comfortabel. Wie is de coalitiepartner van uw voorkeur voor de volgende legislatuur?
CLERFAYT: Ik heb altijd gezegd dat ik blij ben met de huidige meerderheid. Ik zie dus niet in waarom ik die helemaal zou omgooien. Maar het zal ook afhangen van de resultaten van de verkiezingen.

Er zijn nieuwe mogelijkheden. De PS ligt op haar gat in Schaarbeek en de aartsvijand Onkelinx is weg.
CLERFAYT: (ontwijkend) Mja. Binnenkort verschaf ik meer duidelijkheid over onze voorkeur.

Welke accenten wilt u leggen in de volgende legislatuur? Op het vlak van verkeersveiligheid schoot u alvast pas in actie toen er veel media-aandacht kwam voor verschillende zware en soms dodelijke ongevallen in de gemeente.
CLERFAYT: De verkeersveiligheid is niet verslechterd de voorbije jaren, maar er was inderdaad veel meer media-aandacht. Misschien is het verkeer de voorbije jaren niet snel genoeg veiliger geworden.In de volgende legislatuur willen we daar harder aan werken.

Een ander belangrijk accent is dat we willen inspelen op de demografische boom. Die leidt tot een veel grotere druk op de openbare ruimte. We hebben het dan onder meer over verkeersveiligheid, maar ook over parkeren, café- en feest­overlast.

Hoe wilt u die druk op de openbare ruimte verlichten?
CLERFAYT: Door meer te controleren, we hebben meer ambtenaren op straat nodig. Dat geldt trouwens ook voor de netheid.


Maakt u dat eens concreet. Zal de gemeente meer netheidspersoneel aanwerven?
CLERFAYT: Ja. En daarnaast willen we meer aan preventie doen en bereiken dat er meer personeel paraat staat op avonden en in weekends.
VAN DEN HOVE: Ook op scholen wordt aan preventie gedaan. Via de kinderen willen we de ouders bereiken.

Quentin van den Hove, wat zijn uw prioriteiten voor Schaarbeek?
VAN DEN HOVE:
Netheid is heel belangrijk. Verkeersveiligheid, vooral voor zwakke weggebruikers, is nog een speerpunt. En verder de capaciteit van het Nederlandstalige onderwijs nog uitbouwen, zowel in het vrije als in het gemeentelijke onderwijs. We verlagen de fiscale druk op middeninkomens, want die hebben we nodig in Schaarbeek. Ze vinden de weg ook, omdat de gemeente steeds aantrekkelijker wordt.

Ga maar eens in het weekend naar het Josaphatpark, dat vroeger Le parc coupe-gorge heette. La Laiterie en Park to be zijn maar enkele van de initiatieven die er schwung in brengen. De dynamiek in het park doet dan weer de hele buurt errond heropleven. Daar openen veel nieuwe cafés.

Denkt u echt dat de fiscale druk zo belangrijk is voor de plek waar een middeninkomen gaat wonen? Een nette en gezellige buurt met groen weegt toch veel zwaarder?
CLERFAYT: Het is inderdaad niet de belangrijkste factor. Maar we kiezen wel voor een lagere gemeentebelasting gecombineerd met gemeentediensten waar je wel iets voor betaalt. Een zaal van de gemeente huren is bijvoorbeeld niet meer gratis.

Burgemeester, u was de voorbije twee gemeenteraadsverkiezingen stemmenkampioen in heel het gewest. En ook het totaal van uw lijst scoort bijzonder goed. Hoe doet u dat?
CLERFAYT: Ik ben zeer resultaatgericht en geen specialist van grote uitspraken of politieke spelletjes. Ik luister naar de mensen en kijk daarna hoe we een probleem kunnen oplossen. En daarbij beloof ik zo weinig mogelijk. Zo hebben we de grootste criminaliteitsdaling van het land gerealiseerd, zijn de financiën in evenwicht en is er flink geïnvesteerd in achtergestelde wijken.

Rond het Noordstation en het Liedtsplein is er toch nog werk.
CLERFAYT:
De prostitutie wordt nu veel beter beheerd. Er is meer controle en er zijn niet veel klachten. In Sint-Joost is er een probleem bij meneer Kir (de PS-burgemeester van Sint-Joost, red.) en in enkele Schaarbeekse straatjes die eraan grenzen (daar werd onlangs een prostituee vermoord, red.). Kir heeft besloten panden te sluiten, waardoor de prostitutie op straat of in cafés verschijnt. Dat vind ik zeer dom.

Aan het Liedtsplein lijden we dan weer onder een enorme toename van de bevolking. Een nieuwe gemeentedienst controleert daar nu versterkt op de kwaliteit van de woningen, want er is huisjesmelkerij en mensen wonen soms in afschuwelijke omstandigheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Kiest 2018: Schaarbeek, Politiek, Quentin van den Hove, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni