Het gemeentehuis van Sint-Gillis.

De Brusselse burgemeestersstiel als symbool van verstilling

Steven Van Garsse
© BRUZZ
21/02/2018

Vandaag, woensdag, zijn we met BRUZZ, zoals elke twee weken, terug te vinden in een van de negentien gemeenten. We bevinden ons in Sint-Gillis, de gemeente die onlosmakelijk verbonden is met burgemeester Charles Picqué. Hij is er al 33 jaar aan de macht. En hij doet er ongetwijfeld in 2019 nog een paar jaar bij. In deze tijden van snelle veranderingen is dat bijna niet te geloven. De burgemeestersstiel als symbool van de verstilling, als baken van stabiliteit.

Steven Van Garsse BRUZZ 1566
© Saskia Vanderstichele | Steven Van Garsse.

In veel Brusselse gemeenten is het niet anders: Gosuin, Doyen, Pivin, Vervoort, De Wolf, Clerfayt, Riguelle. Als ze vandaag nog geen twintig jaar aan de macht zijn, dan zijn ze het over een paar jaar vast en zeker wel. Bij wijze van boutade zou men kunnen zeggen: men moet al een oen zijn om het maar één bestuursperiode uit te houden.

Er zijn hier wel een paar verklaringen voor te geven. Er is natuurlijk de burgemeestersbonus. Veel burgemeesters komen met een Lijst van de Burgemeester. Die naam volstaat blijkbaar om het vertrouwen bij de kiezer te winnen. Belangrijker misschien nog: het lokaal bestuur is niet het strijdtoneel van de grote ideologische discussies.

Goed bestuur, of beter gezegd geen al te slecht bestuur, volstaat. Of misschien zit er diep in de Brusselse kiezer toch een soort van tribalisme verscholen, met daaraan gekoppeld de hang naar een (sterke) leider. Zodat hij, na zijn de stem te hebben uitgebracht, voor de rest met rust gelaten kan worden.

"Gosuin, Doyen, Pivin, Vervoort, De Wolf, Clerfayt, Riguelle. Als ze vandaag nog geen twintig jaar aan de macht zijn, dan zijn ze het over een paar jaar vast en zeker wel."

Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine

Toch moeten we ons de vraag durven te stellen of dat tot eer en glorie strekt van de lokale democratie. Natuurlijk is stabiliteit van bestuur belangrijk – het gaat over onze centen, over service, veiligheid, sociaal beleid en levenskwaliteit. Dat zijn in het dagelijkse leven geen te verwaarlozen kwesties. Maar verkiezingen zouden in de ideale wereld ook ergens over moeten gaan. In sommige gemeenten zijn we daar ver vandaan. Soms vindt zelfs de oppositie het gewoon allemaal oké.

In die zin is wat er in Brussel-Stad aan het gebeuren is hoogst interessant. Het huidige gemeentebestuur slaagt er maar niet in om de sfeer van schandalen van zich af te schudden, zoals u wat verderop in dit blad kunt lezen. De PS en de MR zijn er te lang aan de macht geweest. De partijen hebben te lang gedacht dat de publieke middelen naar eigen goeddunken mochten worden ingezet, zonder hiervoor rekenschap af te leggen bij de kiezer. De oppositie heeft er een hele kluif aan.

Dat zou mutatis mutandis ook zo voor de andere lokale besturen moeten zijn. Want een langlevende burgemeester geeft misschien rust en stabiliteit, maar leidt ook tot sclerose en vastgeroeste gewoontes en daar is de lokale democratie nooit mee gediend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Kiest 2018: Sint-Gillis, Brussel Kiest 2018, Charles Picqué, burgemeester

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni