— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Kir afgetekend populairste burgemeester na hertelling in Sint-Joost

© Saskia Vanderstichele
| Emir Kir

Emir Kir behaalde met de PS bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Joost een glansrijke overwinning. Die is na de hertelling van een stembureau alleen maar groter geworden. Zo wordt Kir met een penetratiegraad van 29,9 procent de populairste Brusselse burgervader. Olivier Maingain (Défi) moet zijn koppositie afstaan. Philippe Pivin (MR) uit Koekelberg vervolledigt de top drie.

De gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Joost draaiden uit op een ware veldslag. Thierry Balsat van de Liste Communale beschuldigde, in samenspraak met Ecolo-Groen, burgemeester Emir Kir (PS) van stemfraude met volmachten. Hij legde daarvoor klacht neer, maar die werd vorige week door het Brusselse rechtscollege ongegrond verklaard.

Maingain op twee, Pivin op drie

Daarnaast zorgde een gecorrumpeerde USB-stick ervoor dat het merendeel van de stemmen in één stembureau verloren gingen, waardoor 835 stemmen herteld moesten worden. Die actie leverde Balsat een zetel op in het nadeel van de MR, maar maakt van Emir Kir (PS) nu ook de absolute stemmenkampioen.

Kir strandde eerst met 3.579 stemmen en een penetratiegraad van 27,5 procent op een zucht van Olivier Maingain (Défi). Die boekte in Sint-Lambrechts-Woluwe een uitstekend resultaat en kreeg daar 27,7 procent van de geregistreerde kiezers achter zijn naam.

Maar Maingain moet die koppositie nu afstaan aan Kir. Die haalde, blijkt dankzij de hertelling, 3.903 stemmen, ruim 300 stemmen meer. Hij springt met een penetratiegraad van 29,9 procent over de kopman van Défi, en wordt zo de populairste burgemeester in het Brussels gewest. Philippe Pivin (MR) uit Koekelberg vervolledigt de top drie. Een plaats lager staat Didier Gosuin (Défi), die bij de vorige verkiezingen nog aan de leiding stond in dit klassement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?