Rechtscollege verwerpt klacht over volmachten Sint-Joost

Gemeentehuis Sint-Joost-ten-Node

Thierry Balsat (Liste Communale) en Kadir Duran (MR) halen hun slag niet thuis. Ze wilden de verkiezingen in Sint-Joost-ten-Node ongeldig laten verklaren, na vermeende fraude met volmachten. "Het probleem is niet groot genoeg", oordeelt het Rechtscollege.

Het was de PS van Emir Kir die in Sint-Joost-ten-Node een eclatante overwinning binnenhaalde, na een niet onbesproken campagne. Oppositieleden Thierry Balsat (Liste Communale) en Kadir Duran (MR) haalden meteen alle middelen boven om dat resultaat onderuit te halen.

Een hertelling van een stembureau leverde Balsat zo toch nog een zetel op, weliswaar ten koste van MR. Maar volgens Balsat en Duran is er ook fraude gepleegd met volmachten. Het gemeentebestuur onder Emir Kir zou een 130-tal volmachten goedgekeurd hebben zonder dat daarvoor de nodige bewijsstukken waren afgeleverd.

7 illegale volmachten

Balsat stapte daarop naar het gerecht én naar het Rechtscollege van het Brussels Parlement, dat de rechtsgeldigheid van de verkiezingen controleert. Die laatste oordeelt nu dat de klacht over de volmachten niet gegrond is.

“We hebben alle 127 volmachten nauwkeurig onderzocht,” zegt Laurent Blasson, secretaris van het Rechtscollege. “Daarvan bleken er 7 daadwerkelijk problematisch, omdat ze niet ondertekend waren door degene die de volmacht gaf. We hebben die 7 volmachten afgetrokken en verschillende simulaties uitgevoerd."

"Die simulaties wezen op mogelijke zetelverschuivingen, maar niet ten voordele van de aanklagers." In wiens voordeel eventuele andere zetelverdelingen dan wel zouden zijn, wil Blasson niet kwijt.

Gerecht moet oordelen

Voor Thierry Balsat is het duidelijk: “Het Rechtscollege heeft beslist om niet te beslissen. Het zijn uiteindelijk zelf ook gewoon politici.” Naar de Raad van State stappen was eerst Balsats tweede optie, maar daar ziet hij nu geen brood meer in. Zijn hoop vestigt hij nu op een klacht bij het parket.

“Vraag is of Emir Kir al dan niet de wet overtreden heeft. Voor mij lijdt het geen twijfel: hij heeft volmachten ondertekend die geen bewijsstukken hadden. We gaan deze uitspraak van het Rechtscollege gebruiken om onze strafrechtelijke klacht te onderbouwen,” aldus Balsat.

‘Bladzijde omdraaien’

Balsat is nog steeds strijdvaardig. Ecolo-Groen, de grootste oppositiepartij in Sint-Joost, denkt echter niet dat het veel zal veranderen. “Wij hebben ook verschillende getuigen gehoord over fraude met volmachten,” zegt Frédéric Roekens (Groen). “Maar uiteindelijk gaat het slechts om een 100-tal stemmen.”

“Eventuele nieuwe verkiezingen zullen waarschijnlijk nog steeds uitdraaien in het voordeel van de PS. We wensen Balsat veel succes met zijn rechtszaken. Maar bij Ecolo-Groen willen we de bladzijde omslaan en focussen op oppositie voeren.”

Het Rechtscollege doet maandagavond uitspraak over de rechtsgeldigheid van de gemeenteverkiezingen in heel het Brussels gewest. Daar worden geen verrassingen verwacht. Emir Kir legt maandag overigens de eed af als burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?